Гимназията по дървообработване отбелязва патронния си празник

4

Училище с много имена, но с една традиция

С поредица от събития беше наситена седмицата, посветена на патрона на гимназията Йосиф Вондрак. 140 години от създаването на Държавната учебна занаятчийница в с. Княжево, днес Професионална гимназия по дървообработване „Йосиф Вондрак“ - град Русе, отбелязва училището с много имена, но с една традиция - съхраняване, развитие и модернизиране на специалностите, методиката на преподаване и обогатяване на материалната база. В комплексният план за честване на юбилея са предвидени събития до края на учебната година, затова седмицата постави началото на празника.

Изложба от произведения на учители-специалисти и ученици от различни специалности представи рисунки и интериорни скици на тема „Моето училище“ , портрети на Йосиф Вондрак, наградени изделия от конкурси и форуми, архивни печатни издания, свързани с историята на училището.

По случай патронния празник беше издаден юбилеен училищен вестник, дело на учениците от специалност „Полиграфия“ и на Ученическия съвет. След проведена анкета с учениците в гимназията за избор на име на вестника с най-много гласове беше първото име на училищния вестник „Модерно столарство“. Изданието представя документален и снимков материал за историята на гимназията, за Йосиф Вондрак и други важни събития.

Личността на Йосиф Вондрак оставя и до днес траен отпечатък върху профила на гимназията и поддържа живи традициите за опазване на наследството, завещано от този изключителен човек, учител и директор. В края на живота си той завещава 20,000 лева за „онези свършивши отъ всички столарски училища въ България, които би култивирали Старо Български Стилъ“.

Патронният празник беше различен от всички други до момента, защото учениците от цялата гимназия бяха с новата униформа – повод за гордост на целия общоучилищен колектив. Гордост е и спечеленият проект от „Национална програма за осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“ на МОН за дългочакания ремонт на Училищната библиотека.

До края на учебната година предстои голяма изложба на учителите - специалисти от гимназията, изработване и поставяне на барелеф на Йосиф Вондрак на гимназията и други събития.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари