Гешев в парламента: В България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури

0
Гешев обясни, че работата на Бюрото за защита е специфична дейност, голяма част, от която е класифицирана
Гешев обясни, че работата на Бюрото за защита е специфична дейност, голяма част, от която е класифицирана Снимка: NOVA

Той се яви пред Правната комисия

Главният прокурор Иван Гешев се яви в парламента. Той участва на заседанието на Комисията по конституционни и правни въпроси, която ще разгледа доклада му за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателното производство, предаде NOVA.

„Не успях да катастрофирам, бързайки насам. На предишното заседание помолих прокуратурата да бъде своевременно поканена, когато има важни въпроси, които следва да бъдат обсъждани в Народното събрание. Получих обаждане в 9 ч., за което благодаря. Поканата също беше отправена тогава. Тоест, става въпрос за около пет часа. Надявам се, че следващия път няма да ме поканят половин час преди дебата”, коментира обвинител номер едно. 

Той каза, че становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура. „Нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността. Цената ще бъде платена от българските граждани и от обществото. Полза ще имат само мафията и организираната престъпност. За мен това може да бъде обяснено, ако тези идеи, са резултат от предизборната обстановка, в която се намираме от една година, но не може да бъде прието”, заяви Гешев.

По думите му „в България имаме дарбата да унищожаваме работещи структури и после да се чудим защо нещата не се случват”. „Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават като свидетели срещу мафията. Включително има и такъв срещу укриващия се в чужбина Васил Божков. Надявам се да не пострада някой от тях”, посочи обвинител номер едно, като допълни, че няма да се охраняват качествено застрашени прокурори и следователи.

Гешев обясни, че работата на Бюрото за защита е специфична дейност, голяма част, от която е класифицирана. „Може би затова е възникнало недоразумението група депутати, начело с Христо Иванов, да поискат решение на Народното събрание, в резултат на което да се изготви този доклад. В решението пише, че няма нито един защитен свидетел, което не е вярно”, уточни главният прокурор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари