Гешев: Прокурори проверяват 14 от най-големите приватизационни сделки на прехода

0
До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП
До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКП

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че в прокуратурата е постъпил докладът от ДАНС за първите 14 големи приватизационни сделки на прехода.

Прокурори от ВКП започват да извършват проверка по две линии. Първата е наказателно-правен анализ, а именно – дали има данни за извършени престъпления, изтекли ли са давностните срокове, за осъдени или  оправдани лица. Втората е гражданско - съдебен надзор. „Трябва да е ясно, че за нищожните сделки няма давност“, припомни главният прокурор.

По думите му в „един друг период, при един друг главен прокурор, тогавашното правителство е отнело възможността на прокуратурата да ги атакува в съда, което бе направено съзнателно и с политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано. Сега прокуратурата може да извърши анализ и да сигнализира съответните министерства, които да предприемат действия в българския съд за обявяване на сделките за нищожни“, подчерта Гешев.

До две седмици резултатите от анализа ще бъдат обявени от ВКПИван Гешев напомни, че общият брой на проверяваните приватизационни сделки е 7000. Според него значителна част от тях са били „голяма кражба, като единици са станали милионери на гърба на българските граждани, които очакват справедливост“.

Тази страница от един несправедлив криминален преход трябва да бъде затворена“, категоричен бе Обвинител №1 .

По повод т.нар. афера „Боклукгейт“ той обясни, че всеки български гражданин, ако прочете обясненията на един от обвиняемите по делото, ще се разбере,  “как се прави опит да се унищожи бъдещето на децата ни и природата ни, да отровят живота ни и на гърба на това да се печели”.

По повод запитване на журналисти за екстрадиция на обвиняемия Васил Божков, главният прокурор обясни, че българската държава, и в частност прокуратурата, са изпратили необходимите документи, както и за друг подсъдим – Цветан Василев, но искането е до ОАЕ и Сърбия, които са държави извън ЕС. „В такъв случай решението за връщането им е политическо“, обяви той. Всички твърдения, че България не прави усилия в тази насока, по думите на Иван Гешев са „хибридни атаки към държавата и към прокуратурата“.

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети днес гр. Пещера и селата Капитан Димитриево и Радилово, където се провежда специализирана полицейска операция по противодействие на битовата престъпност под надзора на прокуратурата. На място бяха и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов, районният прокурор на гр. Пещера Даниела Петърнейчева и директорът на ОД на МВР – Пазарджик Ивайло Тишев. Днес такива операции на територията на страната се провеждат в 24 населени места, а за седмицата са планирани 114 за цялата страна.

Главният прокурор изрази увереност, че до края на годината ще има драстичен спад на битовата престъпност: „Действаме съвместно с МВР, като целта ни е да покажем, че имаме желание да защитим хората и да им помогнем“.

Главният прокурор и главният секретар на МВР посетиха църквите на селата Капитан Димитриево и Радилово.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари