Германски депутат предлага арбитражен орган да реши спора между България и Северна Македония

0
Според него трябва да има еднакъв учебник по история за страните от Западните Балкани
Според него трябва да има еднакъв учебник по история за страните от Западните Балкани Снимка: Informer

Според него трябва да има еднакъв учебник по история за страните от Западните Балкани

Германският депутат социалдемократ Йосип Юратович предложи Европейският съюз да предефинира политиката си към Западните Балкани с цел да отговори на предизвикателствата за мира и стабилността, които произтичат от действията на политиците националисти.

В авторски текст за интернет страницата на Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания /ИФИМЕС/, публикуван днес, Юратович предлага новата политика към региона да се дефинира в три точки: сътрудничество с парламентите на държавите в региона, а не с водачите на партиите, остра борба против корупцията в държавните органи чрез укрепване на съдебната система и противопоставяне на националистическото образование на младите хора, което се извършва чрез проблематични учебни програми,предава БТА.

"Затова ни е необходим нов и еднакъв учебник по история, в който военнопрестъпниците са наричани военнопрестъпници, вместо да бъдат представяни като герои. Неприемливо е парите на европейските данъкоплатци и каквито и да било международни институции да се използват от отделни лица и политически партии на всички равнища на Западните Балкани. Те оспорват или отричат геноцида или не признават окончателните присъди на местните и международните съдилища", пише Юратович и призовава Съвета на Европа като най-старата демократична институция на европейска територия да отговори на тези предизвикателства.

Юратович призова да се деблокира съпротивата на България за започване на преговори за членство с Република Северна Македония и с това да се "спаси авторитетът на ЕС". Той предлага проблемът да се реши с формиране на арбитражен орган по примера на онзи, който взе решение по спора между Словения и Хърватия.

Депутатът пише, че в ситуация, когато някоя от 27-те членки на ЕС може да блокира по всяко време някое решение, несъответните действия на ЕС може да имат стратегически последици за Западните Балкани и това може да доведе до промяна на геополитическата ориентация на региона.

Освен това Юратович препоръчва ЕС да се координира повече със сегашната американска администрация, която подчертава значението на човешките права и демокрацията, тъй като общите действия може да имат много по-силен ефект върху Западните Балкани.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари