Германия ще помогне на общините с 57 милиарда евро

0
Планът предвижда и облекчаване на дълговото бреме на някои силно задлъжнели общини
Планът предвижда и облекчаване на дълговото бреме на някои силно задлъжнели общини

Германският финансов Олаф Шолц работи по пакет мерки на стойност 57 милиарда евро, който да помогне на общините да се справят със срива в данъчните приходи, причинен от кризата с коронавируса. Това съобщи днес Ройтерс, позовавайки се на документ на финансовото министерство.

Мерките имат за цел да помогнат на местните власти да стабилизират финансите си, се указва в документа. Планът предвижда и облекчаване на дълговото бреме на някои силно задлъжнели общини.

"Този предпазен щит трябва не само да преведе градовете и общините през сегашната трудна икономическа ситуация, но и да им даде възможност да вършат по-добре работата си", заявява Шолц, цитиран в документа.

Федералното правителство иска 16-те федерални провинции да поемат половината от разходите, а парламентът - да одобри плана преди края на годината.

Съгласно федералната система в Германия местните власти носят отговорността за голяма част от публичните инвестиции като строителство на пътища и мостове, модернизиране на училища и болници и други. Най-голямата Европейска икономика обаче е изправена пред най-сериозната си рецесия от Втората световна война въпреки постепенното смекчаване на ограничителните мерки. Спадът в бизнес активността засегна данъчните приходи и остави дупка в общинските финанси.

Очаква се Шолц да представи плана по-късно днес, отбелязва БТА. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари