Германия с нови мерки в помощ на потребителите заради газовата криза

0
Данъкът върху газа пада от 19 на 7 процента
Данъкът върху газа пада от 19 на 7 процента Снимка: iStock

Правителството спешно компенсира допълнителния разход за синьо гориво с облекчения

Нови мерки в Германия заради газовата криза. Крайните потребители на газ ще плащат допълнителна такса за синьото гориво, предаде bTV

Затова спешно правителството компенсира този разход с облекчения.

От почти месец Германия получава по газопровода "Северен поток 1" едва 20 процента газ от Русия, като това е повторно намаление на доставките. Новата допълнителна такса от над 2 цента за киловат час, влизаща в сила от октомври, има за цел да спаси големите енергийни компании вносители от фалит, които заради намалените руски доставки търсят по-скъпи алтернативи.

Красимира скоро се е нанесла в ново жилище. Затова не знае, с какви точно сметки ще се сблъска. Приема новината с безпокойство, защото трябва да изчисли допълнителните си разходи.

„Миналата година имах доплащане 83 евро за допълнителните сметки, което беше изчислено до октомври, защото тогава се изнесох. Но сега бих платила около 200 евро повече“, казва Красимира Кръстева, която живее в Германия.

За да успокои милиони потребители в положението на Красимира, Олаф Шолц неочаквано обяви още една промяна - данъкът върху газа пада от 19 на 7 процента. С тази бърза реакция на правителството шамарът върху потребителите няма да е толкова звучен. Но се появиха и критични гласове, че така няма да се пести от газ, а облагодетелствани ще са и богатите.

Според Мерал, която е собственик на български магазин в Кьолн, инфлацията дава отражение и върху покупките на българите там.

„Хората започнаха да пазаруват някак си по-разумно, започнаха да си правят сметка дори за някакви 10 цента“, разказа Мерал Сюлейман.

Очаква се съвсем скоро кабинетът да представи и трети пакет с мерки за хората.

Междувременно стана ясно, че доставките на газ по "Северен поток 1" ще спрат отново. Това ще се случи от 31 август до 2 септември.

Според "Газпром" причината е необходима ремонтна дейност. Украйна пък предложи алтернативно трасе, за да не спират доставките на руски газ към Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари