Германия е готова да подсили отбраната на балтийските страни като част от силите на НАТО

0
НАТО трябва да е готова да защити Литва "от първата минута на всеки конфликт"
НАТО трябва да е готова да защити Литва "от първата минута на всеки конфликт" Снимка: БГНЕС / Архив

Германската външна министърка Аналена Бербок заяви днес, че Германия е готова да увеличи приноса си в отбраната на източния фланг на НАТО, предаде ДПА

"Ако НАТО реши, че присъствието му трябва да се увеличи до числеността на равнището на бригада, тогава ние, Федерална република Германия, ще дадем съществен принос за това", каза тя днес в литовската столица Вилнюс след среща с литовския си колега Габриелюс Ландсбергис, предаде БТА

Литва е третата балтийска страна, която Бербок посещава в последните дни.

Бригадата обикновено се състои от няколко хиляди войници, отбелязва ДПА по повод изказването на външната министърка.

"Германия ще е начело в тези усилия", каза Бербок и добави, че НАТО иска да вземе решенията, свързани с новата ѝ отбранителна програма, на юнската си среща в Мадрид. Имайки предвид руските действия в Украйна, днес е необходимо балтийските страни да имат противовъздушна отбрана и "съществено натовско присъствие", каза тя.

След опитите да се постигне сигурност в Европа с Русия като партньор руският президент Владимир Путин принуждава НАТО да поеме нов курс, заяви германската външна министърка.

Днес преди всичко трябва нашата сигурност да не е застрашена от Русия.

"Въпросът е как ние като съюз се позиционираме по отношение на Русия в средносрочен и дългосрочен план", подчерта тя.

Ландсбергис каза, че НАТО трябва да е готова да защити Литва "от първата минута на всеки конфликт".

За увеличаването на натовското присъствие в Литва от батальон на бригада на днешната си среща с Бербок говори и литовският президент Гитанас Науседа, предаде ТАСС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    до 2
    То и Хитлер е бил някакъв на супер развита страна, това значи ли, че е бил умен? Странни представи имаш за интелекта, приятелю, като те гледам си готов за външен министър на Германия, та направо си за президент на САЩ, защото и за него се говори, че е дебил.:) Пробвай се един път да коментираш статия, а не коментиращите. колко пъти да ти казвам, че си тъп и комплексиран?
  • 0
    2
    буахахаха
    Тя е проста ти си умен. Тя външен министър на супер развита страна, ти коментатор с сайт в най-бедната страна. Ква ирония.....
  • -2
    1
    русенец
    Аналната е христоматиен пример за това, колко недоузрели и неадекватни са зелените. Тя е проста, но замества липсата си на интелект с кофти възпитание и невероятна арогантност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари