Гербаджии асфалтират сняг

2
Щели да асфалтират и Дунава, до Виена. Само да дойдат европарите, и почват
Щели да асфалтират и Дунава, до Виена. Само да дойдат европарите, и почват

"Щели да асфалтират и Дунава, до Виена. Само да дойдат европарите, и почват.". Това сподели акад. д-р Петър Иванов в социалната мрежа.

"Някои хора, търсейки да градят политически аванс, стъпиха върху бъдещето на 250 хил. души и един цял строителен бранш, злепоставяйки го и поставяйки го под спирането на едно голямо финансиране, което всеки момент трябва да почне да бъде усвоявано."

Ако не разбирате напълно горното изречение, спокойно.

Това е изказване на изпълнителния директор на Камарата на строителите инж. Мирослав Мазнев по време на протеста им тази седмица. А е известно, че когато стане дума за големи пари, строителите губят ума и дума. Това беше особено видно тази седмица, докато шефовете на няколко големи компании се опитваха да обяснят защо точно ще накарат служителите си да подредят строителни машини по "Цариградско шосе" в столицата, пише вестник Капитал.

"Строителите имат прости и ясни искания, не ги политизирайте", заяви убедено Мазнев. С което излъга и в двете.

Първо се оказа, че исканията им са всичко друго, но не ясни. Едно от най-объркващите неща беше, че това беше първият по рода си протест на онези, които отговарят за качеството, срещу недоволните от това качество. Строителите обявиха, че не може да бъдат обвинявани в ниско качество и корупция, но не стана ясно дали предпочитат това да бъде забранено със закон, или е достатъчно недоволните от работата им да бъдат бичувани публично.

Освен това трудно можеше да стане по-политическо нещо, което беше насочено срещу... опозицията. "Търпим загуби от всички искания към нас на БСП", беше откровен председателят на камарата и управител на компанията "АТ Инженеринг" Илиян Терзиев, цитиран от "Фокус". Причината - соцдепутати продължават да искат независима проверка на качеството на пътищата в България. Единственият начин такава проверка да доведе до загуби за строителите е, ако има проблем с качеството, нали...

Но такова няма, заяви твърдо държавното крило над сектора. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви, че осъжда "всеки опит за дискредитирането" на българските строители и вярва в качеството на работата им. В замяна групичката строителни босове й поднесе поредното си ясно искане: "Тя и депутатите да ни съдействат, за да подредим бранша и да се спре с политическото говорене, защото това би довело до ситуацията, която в момента се развива - до Брекзит, до намаляване на европейските фондове, а най-лесно ще стане, като бъдат отрязани от нас (по Терзиев в "Труд")."

След това гостуващите се озоваха и при самия премиер, когото помолили "да не се огъва на политическото говорене". Бойко Борисов не само не се огъна, ами заедно с регионалния министър им отпусна още няколкостотин милиона лева.

Накрая дойде и сблъсъкът с единствения реагирал адекватно на цялата ситуация - президентът Румен Радев. Той отговори на посетителите, че доверие се печели не с конференции и протести, а с качество и прозрачност. Радев хитро раздели изпълнителната власт и собствениците на "крупни строителни фирми" от работещите в тях и заяви, че застава на страната на последните.

Без да иска, кметът на София Йорданка Фандъкова също се оказа адекватна. Запитана от медии за протестите, тя каза, че "честно казано, аз не можах да проследя какви са исканията на строителите", но предпочита те да работят, вместо да протестират.

А най-забавен от всички беше депутатът Искрен Веселинов от "Обединени патриоти", който обяви, че не е създадена методология, по която да се определи на какви критерии да отговаря даден път, и ако имало такива, щял да си скъса дипломата на инженер. Препоръчваме на господин Веселинов да изгледа станалото популярно тази седмица видео от Велинград, където фирма "Иса 2000" асфалтира директно заснежен път и после твърди, че е спазила всички изисквания. И после, ако реши, да я скъса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари