ГЕРБ предлагат по-сурови наказания за дрогираните шофьори

0
В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 години
В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 години

По-строги наказания за дрогирани шофьори. Да бъде увеличена минималната граница на наказанията, като при причиняване на смърт след употреба на наркотични вещества, присъдата да бъде между 6 и 20 години.

Това са част от предложенията на ГЕРБ за промяна в Наказателния кодекс, заяви в ефира на „Здравей, България” по NOVA депутатът от партията Красимир Ципов.

Депутатът посочи, че последните промени в Наказателния кодекс, във връзка с управление на МПС след употреба на наркотични вещества и техните аналози, са от 2015 година. Тогава според него наказанията са били сериозно завишени. „Тенденцията обаче сочи, че продължават тези престъпни деяния. Законът е такъв и той трябва да се прилага от органите”, добави той.

Наказанието при причиняване на смърт, вследствие на употреба на наркотично вещество, е от 3 до 15 години. Ципов обясни, че предложението на ГЕРБ е да се завиши минимумът и той да стане 5 г. В особено тежки случаи шофьорите да бъдат лишавани от свобода от 6 до 20 г.

Според депутатът от ГЕРБ лицата, които са оправдани за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, са малко. „За последните няколко години има произнесени доста осъдителни присъди. Над 90% от тях са по дела за шофиране с алкохол и наркотици, заяви той.

Партията ще поиска промяна на Закона за движение по пътищата, като при отказ да бъде даден кръвен тест, наказанието да бъде прекратяване на регистрацията на превозното средство за до пет години.

„Ако кръвният тест бъде отказан и се установи, че има престъпление, ще бъде прекратена регистрацията на превозното средство и ще се води досъдебно наказателно производство”, обясни Ципов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари