ГЕРБ остават на инат!

0
Владислав Горанов заяви днес, че не вижда причина да си тръгва
Владислав Горанов заяви днес, че не вижда причина да си тръгва

Владислав Горанов заяви днес, че не вижда причина да си тръгва

От днешния дебат по вота на недоверие срещу кабинета се видя, че от ГЕРБ не виждат причина да подават оставка, въпреки многохилядните протести в страната и зад граница. Отказват се от оставките си дори и тримата министри, за които бе обявено, че ще си тръгнат от кабинета преди няколко дни. От изказването на вицепремиера Томислав Дончев пък стана ясно, че правителството ще остане дори на инат, защото нямало нищо по-добро, което да го смени, пише Дума.

Финансовият министър Владислав Горанов, който уж трябваше да е подал оставка, заяви днес, че не вижда причина да си тръгва 10 дни, след като България е успяла да влезе в чакалнята на еврозоната.

На 15 юли Борисов поиска оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. В официалното съобщение на ГЕРБ се казваше, че той е взел това решение след среща с областните координатори на партията. По време на заседанието координаторите на партията са поискали от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

По време на дебата на вота на недоверие в парламента от БСП поискаха прекъсване на дебатите до пристигането на тримата министри и на премиера Борисов. Председателят на парламента Цвета Караянчева отхвърли искането и обяви, че те са в отпуск, но впоследствие Горанов и Караниколов се явиха в Народното събрание.

Няма никаква причина да се оттеглям, 10 дни след като съм удовлетворен от един изключително успешен за България проект – примерно интеграцията в Банковия съюз и приближаването до еврото. Ако смятате, че това е провал на политиката или фискалните показатели в последните години са провал на политиката, това значи, че би трябвало да има претенции към мен. Аз не намирам такива основания, заинати се Горанов. Все пак уточни, че дебатът за оставката му не е приключил. Защото „когато министър-председателят поиска оставката на някой министър, той дали ще я даде, или не, няма особено значение“.

Емил Караниколов също дойде в НС. Обясни, че е готов да поеме „политическата отговорност“, но не разбирал защо колегите му Младен Маринов и Владислав Горанов трябвало да носят „този печат“. Става въпрос за обвързването им с ДПС и Делян Пеевски. Караниколов също заизрежда заслугите на Горанов и Маринов: "Защото министър Горанов и неговият екип, те направиха изключителни неща за България. Неслучайно България влезе в изключителна кондиция в тази пандемия. По отношение на Младен Маринов МВР има високо признание от хората. Разбира се, има грешки, това е тежка система, но Маринов е израснал и е научил всичко в тази система".

Според Караниколов, хората по протестите „имат своите претенции, които трябва да се чуят, на които трябва да се обърне внимание“. Но нямали представителство, с което управляващите да дебатират. Най-вероятно ще бъдем освиркани. Ако има лидери, които ясно могат да изразят тяхната визия, защото много от нещата, които чуваме, са от липса на демокрация, от липса на свободата на словото, което за мен е работа на журналистите, няма как политиците да се намесват, смята Караниколов. В същото време протестиращите ясно заявяват вече 12 ден, че искат оставка на целия кабинет и че няма да приемат други варианти.

Доста циничен в изказването си от трибуната на НС бе вицепремиерът Томислав Дончев. Какво биха променили избори, при които 20% от вас няма да са тук, обърна се той към депутатите от опозицията. Които му отговориха с тропане по банките. Той пък нарече този вид протест „вербална недостатъчност“.

"Има ли корупция в България? Има! От кога има корупция в България? Тя е хронично заболяване на българското общество. Българското общество, българската държава трябва да приключи с това заболяване, но тя не се гони с думи. Какво не ни достига? Къде е това мнозинство, което ще има воля и сила да използва законите по най-добрия начин? Не говоря за ляво, дясно и център, питам има ли такова мнозинство? Какво биха променили едни избори, при който 20% от вас няма да бъдат тук", раздразнено занарежда Дончев.

После отсече: "Българското правителство ще стои докато има нужда, докато не е скъсана връзката с хората. Ако тази връзка е скъсана няма да има нужда да ми викате "Оставка".

Депутатите на ГЕРБ бурно го аплодираха, а Дончев завърши с цитат от Аристотел: “По важно от това да спечелиш войната е да организираш мира".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари