ГЕРБ, ДПС И ИТН отказаха да дадат парите на пътните фирми

0
Забавянето на парите за ремонт на пътища отново ще доведе до протести следващата сряда на превозвачи и пътни строители
Забавянето на парите за ремонт на пътища отново ще доведе до протести следващата сряда на превозвачи и пътни строители Видео: NOVA

Депутатите отказаха да дадат обещаните от премиера Кирил Петков над 600 млн. лева на пътните строители

 Отново се стигна до напрежение в коалицията, а премиерът обеща предложението отново да бъде внесено в петък, предаде NOVA

 След близо 5-часови среднощни спорове в четвъртък за пореден път, пари за  ремонт на пътища не бяха отпуснати.  Това решение остави без думи ресорния министър. В петък Гроздан Караджов влезе в парламента с повече оптимизъм, че все пак разплащане ще има.  

“Сутрин човек се събужда, отново се стяга за бой и влиза в битката. Според мен няма как да не стане, трябва да стане”, категоричен бе Караджов. 

Предложението за отпускането на над 600 милиона лева беше отхвърлено от ГЕРБ, ДПС И ИТН. Останалите пари трябва да се разплатят след ревизия на договорите. Според “Има такъв народ”, внесеното предложение от партньорите им в коалицията е правен абсурд. 

“Парламентът не е институт по геодезия, който да взима решения за всеки пътен знак и мантинела. Това е законодателен орган. Да минава през финансовия министър”, каза Станислав Балабанов от ИТН . 

“Това, което обещах вчера - 655 млн.лв да се платят веднага, а други 50% да се преведат след проверка и санкция на парламента, вчера не беше гласувано”, каза премиера и призова предложението да бъде обсъдено отново. 

Все пак от коалицията обещаха,че решение на проблема ще има.

“Ситуацията е безпрецедентна, защото един казус,  забъркан по времето на ГЕРБ, не се реши от служебните кабинети. Сега търсим вариант, в който фирмите да си вземат парите”, каза Борислав Гуцанов от БСП. 

Новото предложение вече е внесено в Народното събрание. В него отново е заложено 50% от средствата да бъдат отпуснати сега, а другите след ревизия. От “Има такъв народ” също са внесли свои предложения. АПИ да има право да започне да възлага нови дейности  за ремонт и поддръжка докато се сключат нови договори. Предлагат и да бъде направена временна комисия за контрол на големите плащания на министерствата. 

Ако те не бъдат подкрепени, можем да имаме обосновани съмнения, че някой в тази държава се опитва да прави неща на скрито и че  някой в тази държава, говоря за партньорите ни, не осъзнава, че си играе с живота на хората по пътищата”, заяви депутатът от ИТН Тошко Йорданов. 

Премиерът Кирил Петков категорично заяви, че “разцепление в коалицията няма”. “Това, което сме обещали на нашите избиратели, е, че ще работим принципно. Тази мантра - стабилност на всяка цена, не е при нас”, поясни премиерът. 

И докато коалиционните партньори продължават да се бламират един друг, проблемите за строителните фирми и превозвачи остават. 

Ситуацията в момента е много зле, много тежка,  нямаме пътища, нямаме поле за работа”, казва Венцислав Величков, който има транспортна фирма. От шест камиона вече има само три. Преди е плащал около 6000 лева за винетки, а сега около 20 хиляди лева за ТОЛ-такси.

Забавянето на парите за ремонт на пътища отново ще доведе до протести следващата сряда на превозвачи и пътни строители.  

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари