Георги Вангелов се размина с квота за Олимпийските игри в Париж

2
Състезателят на клуб „Юнак-Локомотив“ - Русе понесе поражение от руснак
Състезателят на клуб „Юнак-Локомотив“ - Русе понесе поражение от руснак Снимка: startphoto.bg

Състезателят на клуб „Юнак-Локомотив“ - Русе понесе поражение от руснак

Състезателят на клуб „Юнак-Локомотив“ - Русе Георги Вангелов не успя да спечели квота за Олимпийските игри в Париж 2024, след като допусна поражение в решителната схватка на европейската квалификация в Азербайджан от руснака, състезаващ се под неутрален флаг Ариан Цютрин. Преди това другият русенски представител – Мирослав Киров, претърпя поражение в четвъртфиналите. Така единствено Биляна Дудова от „Юнак-Локомотив“ успя да грабне олимпийска квота, обобщи БНТ.

Георги Вангелов, който е трикратен бронзов медалист от европейски първенства загуби, срещата с 3:7 точки и така ще трябва да почака до средата на месец май преди да получи шанс отново да се бори за виза за Париж 2024.

Битката между Вангелов и Цютрин стартира равностойно, като в началните минути на двубоя и двамата действаха предпазливо. Все пак руснакът беше този, който получи предупреждение за пасивност, а това от своя страна позволи на българина да поведе с 1:0 точки. Секунди преди края на първата част обаче Георги допусна да бъде повален от своя съперник на тепиха и така почивката дойде при изоставане от 1:2 за родния представител.

След подновяването на схватката Ариан Цютрин съумя да стигне да стигне до още четири пункта, които му позволиха да поведе убедително с 6:1. Все пак контрадействията на Вангелов направиха така, че той да намали пасива си при 2:6, но последва неуспешен протест от страна на българския щаб, който отново върна разликата от пет точки в полза на руснака при 7:2.

В оставащото време Георги Вангелов съумя веднъж да избута своя противник извън очертанията на тепиха, но в крайна сметка това се оказа достатъчно единствено, за да фиксира крайното 3:7.

На крачка от полуфиналите остана Мирослав Киров, който направи изключително равностойна среща с 4-кратния европейски шампион Теймураз Салказанов и бе на път да поднесе сензацията.

До последните секунди резултатът бе 3:3 в полза на българския борец, осетинецът се хвърли за последно в атака и взе победната точка за 4:3 в полуфиналите при 74-килограмовите. Преди това европейският ни вицешампион от 2021-а започна с впечатляваща победа, като надви със 7:1 двукратния сребърен медалист от континентални първенства Залимхан Хаджиев, роден в Дагестан, но състезаващ се за Франция. А на осминафиналите преодоля друг дагестанец, но с белгийски паспорт – Ибрахим Велиев, с 3:0.

Така България остава засега само с две квоти в борбата за Олимпийските игри в Париж 2024 дело на Семен Новиков (87 кг) в класическия стил и Биляна Дудова (62 кг) при дамите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари