Ген. Мутафчийски: Имаме три седмици до нов пик

0
Това, че нещо е разрешено, не значи, че е безопасно, предупреди шефът на НОЩ
Това, че нещо е разрешено, не значи, че е безопасно, предупреди шефът на НОЩ Снимка: БГНЕС

Това, че нещо е разрешено, не значи, че е безопасно, предупреди шефът на НОЩ

"Постигнатото до този момент ни дава повод за оптимизъм, но не може да бъде повод за лекомислие. Не искам да бъдем лекомислени, искам да бъдем готови за тази трета вълна, ако тя дойде у нас със силата, с която е в Европа". С тези думи започна днешния си брифинг здравният министър проф. Костадин Ангелов. "Призовавам българските граждани към разум и спокойствие. Бъдете спокойни, че ние всички осъзнаваме отговорността, която сме поели", коментира той.

38% е заетостта на интензивните легла в страната, областите Силистра, София-област и Шумен са с най-висока заетост на интензивните легла. За неусложнени пациенти заетостта е 32%.

14-дневната заболеваемост е 90 на 100 000, което ни отрежда 26-о място в ЕС, докладва главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Смъртността е 9.9 на 100 000, като по смъртни случаи сме на 13-о място в ЕС. Тези данни обаче не са нови, тъй като напоследък Европейският център за превенция и контрол на заболяванията публикува статистиката с известно закъснение.

Ситуацията все още е много добра, но тенденцията се обърна, каза Кунчев. България остава една от пет страни в добро положение в Европа заедно с Гърция, Финландия, Норвегия и Исландия. През целия февруари обаче Кунчев очаква да имаме покачване на заболеваемостта. "Имаме две перспективи - или бавно да я повишаваме, или с напълване на болниците и изживяване пак на кризата от ноември. По кой път ще минем зависи от това как ще се държим и доколко ще спазваме мерките", предупреди главният здравен инспектор.

Още в края на миналата седмица усетихме, че нещо се случва в болниците, потвърди и шефът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски. Числата показват, че в София има събуждане, в Кюстендил това е абсолютно категорично, има го и в някои други области, допълни той. В неговата болница в понеделник са приети 13 души - колкото преди са приемани за една седмици. Медицинските директори трябва да затегнат редиците и да се подготвят за това, което ни очаква, призова Мутафчийски.

Към гражданите шефът на НОЩ каза: "Това, че нещо е разрешено, не значи, че то е безопасно. Това, че фитнесите са отворени, не значи, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място". Мутафчийски твърди, че получава обаждания от "стъписани" граждани за ситуацията в зимните курорти и моловете.

От 35 на 100 000 заболеваемост през есента ни отне седем седмици да достигнем пика на втората вълна, коментира шефът на НОЩ. В момента тръгваме от доста по-високи нива, т.е. едва ли имаме седем седмици, най-вероятно имаме три седмици, прогнозира той. Смъртността не достигна до никакво плато, просто спадна до 7.9 на 100 000 и оттам нататък започна да се качва пак. Колкото и да ми е неприятно да бъда в ролята на лош вестител, това е действителното положение, предупреди генералът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари