Ген. Андрей Боцев: Армията е абсолютно необходима

1
За първи път през 2018 година напусналите армията са по-малко от влезлите в нея
За първи път през 2018 година напусналите армията са по-малко от влезлите в нея Снимка: БГНЕС

„Армията е абсолютно необходима. Това е един от стълбовете на държавността. Ако няма армия и отбрана, държавата няма как да съществува“.

Това заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев, предаде БНР.

Неговите очаквания са за повече пари за армията, ако има повече желаещи да постъпят в нея. Засега желаещите да го направят доброволно са достатъчни, става ясно от думите му.

За 15 години в НАТО около 14,5 хил. военни са участвали в мисии зад граница, припомня ген. Боцев. Това е придобиване на опит, способности и работа в екип, каза той, но признава, че за 15 години в НАТО единствената препоръка, която е изпълнена от това армията ни да бъде малка, модерна и мобилна, е да бъде малка.

За да стане армията ни модерна, ген. Боцев разчита на проектите за модернизация на стойност около 4 млрд. лв. в следващите 10 години:

Имаме 3 големи проекта за трите вида въоръжени сили. Има и доста по-малки проекти, които не изискват много голям ресурс, но допринасят съществени способности от това, което сме заявили. Всички тези проекти сме насочили към декларираните сили. За ВВС проектът е почти на финалната права. Водят се преговори правителство – правителство. Трябва да получим офертите от фирмите, които участват за двата многофункционални модулни патрулни кораба. На Сухопътни войски се доработва методиката – имаме един проблем – оказа се, че в Министерството на отбраната и в това на икономиката няма такива специалисти, които да дадат консултация как да го постигнем това сътрудничество, в кои области. Има български фирми, които се занимават с такава дейност и ще търсим начин те да окажат съдействие при изготвяне на проекта“.

Ген. Боцев подчерта, че проектът за Сухопътните войски се е оказал много по-сложен от очакваното.

Той изрази надежда до 4 години българският войник да е оборудван, както са оборудвани тези от НАТО, за да може да има самочувствие и да се чувства равен.

Все пак ген. Боцев е оптимист. Той припомня, че през 2018 и 2019 г. са били увеличени заплатите на военните с по 10%. Увеличен е бил и приемът в Националния военен университет.

Армията разчита на започналата кампания „Бъди войник“ от няколко месеца, за да провокира интереса към военната професия.

През 2018 г. за първи път броят на напускащите армията е по-малък от броя на влезлите в армията с около 150 души. … С кампания „Бъди войник“ искаме да мотивираме хората да кандидатстват за военнослужещи, защото военната професия е сигурна професия и шанс за кадрово развитие, стига да желаеш. В Сухопътни войски имаме конкурс – за 185 подадени места имаме над 470 души, които са подали документи“.

Началникът на отбраната смята, че със законовите промени е направено достатъчно, за да може процедурите за набиране на военни да са по-бързи. От 23-ма души от доброволното обучение в Плевен 17 са поискали да бъдат военни, отбеляза той. Според него проблемът е, че войниците се търсят на фона на застаряващия мобилизационен резерв.

Оценката на ген. Боцев за членството на България в НАТО е положителна, но:

„Уволнихме много кадри. Доста грешки допуснахме. Прекалено много съкратихме армията, а не я превъоръжихме. Този проблем нямаше да го имаме, ако бяхме оставили наборната и професионална служба“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари