Газпром заявява, че спирането на газа е извън техен контрол

0
В писмото на руския държавен газов монополист се казва, че той обявява форсмажорни обстоятелства за доставките, считано от 14 юни
В писмото на руския държавен газов монополист се казва, че той обявява форсмажорни обстоятелства за доставките, считано от 14 юни Снимка: Anton Vaganov / REUTERS

В писмото на руския държавен газов монополист се казва, че той обявява форсмажорни обстоятелства за доставките, считано от 14 юни

Според писмо, руската компания Газпром е заявила на клиентите си в Европа, че не може да гарантира доставките на газ поради "извънредни" обстоятелства, като по този начин повишава нивото на икономическа борба със Запада заради инвазията на Москва в Украйна, пише в свой материал Ройтерс.

В писмото на руския държавен газов монополист с дата 14 юли се казва, че той обявява форсмажорни обстоятелства за доставките, считано от 14 юни.

Известна като клауза за "непреодолима сила", тя е стандартна в бизнес договорите и посочва екстремни обстоятелства, които освобождават страната от нейните правни задължения.

От Газпром (GAZP.MM) не предоставиха незабавен коментар.

Uniper, най-големият вносител на руски газ в Германия, е сред клиентите, които заявиха, че са получили писмо и че официално са отхвърлили иска като неоснователен.

RWE (RWEG.DE), най-големият германски производител на електроенергия и друг вносител на руски газ, също заявява, че е получил известие за форсмажорни обстоятелства.

"Моля, разберете, че не можем да коментираме неговите подробности или нашето правно становище", заявиха от компанията.

Търговски източник, който помоли да не бъде идентифициран поради чувствителността на въпроса, заяви, че форсмажорното обстоятелство се отнася до доставките по газопровода "Северен поток 1", който е основен маршрут за доставки в Германия и извън нея. Потоците по тръбопровода са нулеви, тъй като връзката преминава през годишна поддръжка, която започна на 11 юли и трябва да приключи в четвъртък.

Европа се опасява, че Москва може да задържи газопровода в спряно състояние в отговор на санкциите, наложени на Русия заради войната в Украйна, което ще засили енергийната криза, рискуваща да доведе региона до рецесия.

Забавянето на турбината

Още на 14 юни "Газпром" намали капацитета на газопровода до 40 %, като се позова на забавянето на турбина, която се поддържа в Канада от доставчика на оборудване Siemens Energy (ENR1n.DE).

Канада изпрати турбината за газопровода "Северен поток" в Германия със самолет на 17 юли, след като ремонтните дейности бяха завършени, съобщи в понеделник вестник "Комерсант", позовавайки се на хора, запознати със ситуацията. 

"При условие че няма проблеми с логистиката и митниците, ще са необходими още пет до седем дни, за да достигне турбината до Русия", се казва в доклада.

Министерството на икономиката на Германия заяви в понеделник, че не може да предостави подробности за местонахождението на турбината.

Говорител на министерството обаче заяви, че това е резервна част, която е трябвало да се използва едва от септември, което означава, че липсата ѝ не може да бъде истинската причина за спада в газовите потоци преди ремонта.

"Това звучи като първи намек, че доставките на газ през СП1 вероятно няма да бъдат възобновени след края на 10-дневната поддръжка", каза Ханс ван Клиф, старши икономист по енергетика в ABN Amro.

"В зависимост от това какви "извънредни" обстоятелства се имат предвид, за да се обяви форсмажорното обстоятелство, и дали тези проблеми са технически или по-скоро политически, това може да означава следващата стъпка в ескалацията между Русия и Европа/Германия", добави той.

Австрийската петролна и газова група OMV (OMVV.VI) обаче заяви в понеделник, че очаква доставките на газ от Русия по газопровода "Северен поток 1" да бъдат възобновени, както е планирано, след прекъсването.

От няколко месеца доставките на руски газ по основните маршрути намаляват, включително през Украйна и Беларус, както и чрез "Северен поток 1" по дъното на Балтийско море.

Европейският съюз, който наложи санкции на Москва, има за цел да спре да използва руски изкопаеми горива до 2027 г., но иска доставките да продължат засега, докато разработва алтернативни източници.

За Москва и за "Газпром" енергийните потоци са жизненоважен източник на приходи, след като западните санкции заради нахлуването на Русия в Украйна, което Кремъл определя като "специална военна операция", натоварват руските финанси.

По данни на руското министерство на финансите през първата половина на годината федералният бюджет е получил 6,4 трилиона рубли (115,32 млрд. долара) от продажбата на нефт и газ. Това е сравнено с планираните 9,5 трилиона рубли за цялата 2022 г.

Гратисният период за плащания по две от международните облигации на Газпром изтича на 19 юли и ако дотогава не бъдат платени на чуждестранните кредитори, компанията технически ще изпадне в неплатежоспособност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари