Газът поскъпва драстично от Нова година

0
Повече от заявените 14,5 на сто
Повече от заявените 14,5 на сто

Повече от заявените 14,5 на сто

Поскъпването на газа от 1 януари 2022 г. ще бъде значително над първоначално заявеното от “Булгаргаз” увеличение с 14,5%. Това стана ясно от думите на председателя на КЕВР Иван Иванов и на изпълнителния директор на “Булгаргаз” Николай Павлов по време на обществено обсъждане на цената на синьото гориво от началото на следващата година, предаде Труд

Преди две седмици от “Булгаргаз” подадоха заявление за поскъпване на газа с 14,5% от 1 януари на база цените на горивото на хъбовете в Европа до 9 декември. Тогава цените бяха около 92-93 евро за мегаватчас, каза Николай Павлов. Оттогава цените значително нараснаха като видяхме и рекорд от 180 евро за мегаватчас, допълни той. Като поясни, че фючърсните сделки достигнаха до 120 евро за мегаватчас.

Цената на газа значително се е повишила след 10 декември, каза и председателят на КЕВР Иван Иванов. Във вторник фючърсните сделки баха на ниво 104 евро за мегаватчас, което е повече спрямо цените преди “Булгаргаз” да подаде заявлението си за цената от януари, допълни той.

Цената на газа за началото на 2022 г. ще бъде утвърдена от КЕВР на 1 януари, обясни Иван Иванов. В първия ден на следващата година от “Булгаргаз” трябва да предадат на КЕВР данни за цените на горивото на хъбовете в Европа за целия месец декември. КЕВР не определя цената на газа, а само я утвърждава, обясни Иван Ианов. КЕВР само преглежда дали заявлението за цената на газа е в съответствие с действащите закони и с подписаните от “Булгаргаз” договори, и ако всичко е коректно я утвърждава.

Парламентът наложи мораториум само върху цената на тока и парното за бита, но не и върху цената на газа. От януари топлофикациите ще купуват газ на значително по-висока цена, а ще трябва да доставят топлоенергия на клиентите си на старите цени. Това ще доведе до ликвидни проблеми на топлофикациите, които ще се отразят и на “Булгаргаз”, защото те няма да може да плащат за доставените им количества газ, става ясно от сумите на Николай Павлов. Затова от “Булгаргаз” и от КЕВР поискаха да бъде въведен механизъм за компенсиране на топлофикациите за това, че ще купуват по-скъп газ, а цената на парното ще остане без промяна.

В момента “Булгаргаз” получава само малко повече от една трета от договорените количества газ от Азербайджан в размер на 1 млрд. куб. м годишно, стана ясно от думите на изпълнителния директор на дружеството Николай Павлов. Причината за това е, че по договор газът трябва да бъде доставен до газовата връзка между България и Гърция - входа на газопровода IGB на точка Комотини в Гърция, но тя още не е изградена, обясни той. Затова са водени преговори и азерската компания се е съгласила да достава газ по алтернативно трасе според възможностите за това. Газът влиза в страната по друг газопровод с входна точка Неа Месемврия, на около 300 км от Комотини.

От “Булгаргаз” са сезирали ДАНС за изтичане на конфиденциална информация от договора с азерската компания за доставка на газ, стана ясно още от думите на Николай Павлов. Данни от договора били коментирани от Българска газова асоциация и от блогъри в интернет, в резултат на което “Булгаргаз” е получил много остро писмо от азерската компания. Надявам се да няма последици за “Булгаргаз”, каза Николай Павлов. Но допълни, че от азерската компания искат информация какво е предприето, така че коментарите на конфиденциална информация да бъдат спрени, както и за предприетите действия срещу виновните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари