Гърция въвежда такси за получаване на медицински направления и за изпълнение на рецепти

0
От април всяка рецепта ще се изпълнява в аптеките срещу такса от едно евро
От април всяка рецепта ще се изпълнява в аптеките срещу такса от едно евро

От април всяка рецепта ще се изпълнява в аптеките срещу такса от едно евро

Гърците власти въвеждат такса за изпълнение на рецепти и получаване на направления за изследвания. Опозицията критикува правителството, че така ще обложи с такси бедните пенсионери.

"Все по-скъпо става безплатното здравеопазване" в Гърция, коментират пенсионерите, които трудно плащат лекарствата си, пишат гръцките медии, предаде БНР.

От април всяка рецепта ще се изпълнява срещу такса от едно евро. Плащането е в аптеката, а средствата влизат в министерството на здравеопазването. Дори написването на направление за изследване вече се таксува, отново недоволстват пенсионерите.

Пациентите ще доплащат и по 3 евро за диагностика като томография и рентген.

Очакват се около 72 милиона евро приход за една година.

За да се намалят разходите в здравеопазването се следи по електронен път честотата на изписване на определено лекарство, както и броя на изследванията за всеки пациент.

Операциите в държавните болници вече ще бъдат платени след обяд, реши още здравното министерство. Цената обаче е много по-ниска от частните клиники, твърдят лекарите.

В същото време, за да се намали недоволството сред пациентите, наред с платените, ще се извършват и безплатни операции за най-нуждаещите се с ниски доходи, съобщи здравният министър Георгиадис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари