Гърция ще представи нови морски паркове на световната среща за океаните

0
Ангажиментите на Атина са два нови национални парка - един в Йонийско море за морските бозайници и костенурки и друг в Егейско море за морските птици
Ангажиментите на Атина са два нови национални парка - един в Йонийско море за морските бозайници и костенурки и друг в Егейско море за морските птици

Ангажиментите на Атина са два нови национални парка - един в Йонийско море за морските бозайници и костенурки и друг в Егейско море за морските птици

Гърция, която е домакин на тазгодишната световна конференция за опазване на океаните, ще открие два нови морски парка като част от обещанията за много милиарди евро, които се очакват от 120 участващи държави и организации, съобщиха организаторите, цитирани от АФП и БГНЕС.

Сред делегатите на конференцията "Нашият океан", която ще се проведе от 15 до 17 април, са 12 държавни глави, около 50 министри и служители, както и представители на 120 държави и организации, включително ООН, ЕС и НАТО.

"Това е най-голямата конференция за околната среда, провеждана някога (в Гърция)", каза пред журналисти министърът на околната среда и енергетиката Теодорос Скайлакакис.

Той заяви, че част от ангажиментите на Атина са два нови национални парка - един в Йонийско море за морските бозайници и костенурки и друг в Егейско море за морските птици, които ще бъдат въведени със закон до началото на следващата година.

"Те ще бъдат едни от най-големите в Средиземноморието", обясни той.

От първата конференция "Нашият океан" през 2014 г. участващите държави са поели ангажимент за над 130 млрд. долара помощ за океаните, заяви пред репортери външният министър Джордж Герапетритис.

Тази година Гърция ще постави особен акцент върху устойчивия туризъм, микропластмасата, екологичното корабоплаване и средиземноморската околна среда.

"Всеки от нас, особено тези в крайбрежните райони, поглъща еквивалента на пластмасова карта всяка седмица (чрез микропластмасата в рибата)", каза Герапетритис.

"А също и чрез солта", добави Скайлакакис.

Според наблюдателите "Нашият океан" е единствената конференция, която разглежда всички въпроси, свързани с океана, под един покрив.

На предишната среща на върха в Панама през март 2023 г. участниците обещаха 19 млрд. долара за инициативи за опазване на океаните.

Те включваха проекти, включващи устойчив риболов, борба със замърсяването, морска сигурност и защитени зони.

"Другите видове не могат да направят много, те могат само да се адаптират. Хората трябва да реагират", заяви Скайлакакис.

Миналата година Европейският съюз заяви, че ще отдели 816,5 млн. евро за проекти, свързани с океаните.

Част от тях бяха насочени към изследвания за опазване на морското биоразнообразие и преодоляване на последиците от изменението на климата върху моретата, както и към сателит за наблюдение на топенето на ледовете и следене на последиците от изменението на климата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари