Гърция откри огън срещу турски кораб

1
Турската брегова охрана е била уведомена за инцидента
Турската брегова охрана е била уведомена за инцидента Снимка: Hellenic Coast Guard

Гръцката брегова охрана е открила огън срещу турски товарен кораб, който отказал да се подчини на заповед, съобщава гръцкото издание "Катимерини".

Гръцките власти са наредили на капитана на кораба M/V ACT да влезе на док в пристанище на о. Родос

Ana Mpa допълва, че подозренията на бреговата охрана са били, че корабът пренася наркотици. Агенцията цитира и официално съобщение на гръцките власти, според което капитанът на кораба Сами Калкаван нито е отговорил на заповедта, нито е реагирал на сигнализацията. 

Корабът е сменил курса си и е отплавал към турските териториални води. Турската брегова охрана е била уведомена за инцидента. 

Версията беше потвърдена от самия Калкаван пред CNN Turk, но той не обясни защо не е изпълнил заповедта на гръцките власти. Корабът има 16 пробойни, но няма опасност от навлизане на вода, посочи още турският капитан. 

Министерството на външните работи на Турция решително осъди действията на гръцката брегова охрана, открила огън по турски товарен кораб в Егейско море, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Не може да има каквото и да е обяснение защо е било необходимо да се открива огън по невъоръжен плавателен съд", се казва в изявление на ведомството.

"Нашата единствена утеха е, че никой не е бил убит или ранен в резултат на инцидента", се допълва в изявлението.

Представител на гръцкото министерство за морския флот потвърди, че бреговата охрана се е опитала да провери товара на кораба, като добави, че корабът не се е подчинил и се е върнал в турски териториални води. Официалният представител не коментира дали бреговата охрана е открила огън

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари