Гърция обеща подкрепа за доставките на газ у нас

0
Според гръцките анализатори цената ще се вдигне с поне 20%
Според гръцките анализатори цената ще се вдигне с поне 20%

Според гръцките анализатори цената ще се вдигне с поне 20%

Вчера, след като "Газпром" обяви спиране на доставките на газ у нас, премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис са провели разговор, в който гръцкият премиер е уверил, че страната му ще подкрепи България.

Журналистът и кореспондент на БНР в Гърция Катя Пеева коментира пред "Денят започва" какви са очакванията в южната ни съседка и какви са вариантите, чрез които България може да получи газ оттам.

"Тук говорим за енергийна война. Вчера премиерът Мицотакис каза, че Гърция е подсигурена, защото предстоящото плащане за "Газпром" е в края на месец май. Премиерът заяви още че Гърция ще помогне на България", каза тя.

В същото време Гърция очаква подкрепа и от Европейската комисия. Според Катя Пеева Атина може да помогне на София чрез няколко варианта

"От една страна може да обърне потока на синьо гориво от газопровода "Турски поток" - нещо, което преди е правено. Същевременно гръцкото министерство на енергетиката, каза, че България вече е резервирала количества втечнен газ, които да се транспортират през терминала Ревитуза намиращ се в близост до Атина. Това, което съобщават тук е, че двамата премиери са се договорили да се засили работата по изграждането на връзката Комотини - Стара Загора, откъдето България може да получи азерски газ. Друга възможност е терминалът при Александруполис - там България притежава 20% от акциите, но се очаква терминалът да заработи чак следващата година.", каза Катя Пеева.

Гърция също е сред неприятелските за Русия страни и няма друг избор, освен да заплати за газа в рубли, уточни журналистката. Южната ни съседка е зависима на около 40% от руския газ и не може да си позволи да го спре напълно.

"Споразумението между двамата премиери показва, че те са се ангажирали с някакви срокове. Първоначално споразумението за Комотини да влезе в експлоатация от 2024 г, в момента се опитват това да стане в края на 2022 г. Въпросът е, че не може да се получи решение днес, утре или до месец", обясни Пеева

Според гръцките анализатори дори при осигуряване на необходимите количества газ, цената ще се вдигне с поне 20%. Някои прогнозират, че цената ще бъде и по-висока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    mmmda
    Византийците обещали Данайските дарове...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари