„Гардиън“: Никоя европейска нация не бива да бъде канена в София

0
Добре дошли в новия свят. Жалко събитие в жалка нощ на жалък стадион срещу жалка опозиция
Добре дошли в новия свят. Жалко събитие в жалка нощ на жалък стадион срещу жалка опозиция Снимка: ЕПА / БГНЕС

Българите играха като паплач. Техните фенове опозориха държавата им и дълбоко посрамиха (да се надяваме) президента им Борислав Михайлов“

„Добре дошли в новия свят. Дойдохме с очакване за футболен мач. Получихме жалко събитие в жалка нощ на жалък стадион срещу жалка опозиция, случило се на жалкия фон на контраобвинения и вражди“.

Това са думите на кореспондентът на „Гардиън“ Барни Рони за футболния мач от евроквалификациите между Англия и България от 14 октомври.

Спортното събитие наистина завърши жалко за България – не само заради резултата от 0:6 за гостите, но и заради двете прекъсвания на мача, които съдиите се принудиха да направят заради расистки подмятания на родните запалянковци. Националният стадион „Васил Левски“ бе превърнат в „отровен кладенец“, както го нарича журналистът от британския вестник. Тамошните медии днес разпространиха кадри от поведението на публиката на мача, на които ясно се вижда как феновете на българския футбол изпъват ръце в расистки поздрав. Основна тема на спортните страници във Великобритания е расизмът на българите към техните играчи.

Срамното поведение на публиката не спря дори след призивите на капитана на националния ни отбор Ивелин Попов, който в почивката помоли зрителите да се държат прилично, за да не бъде прекъснат мача. Но Рони вижда проблем не само на скамейките:

„Българските журналисти се смееха и се шегуваха, посрещайки този ужас не със срам или съжаление, а все едно че беше, в най-добрия случай, неудобство“.

А последвалото изявление на мениджъра на отбора ни Красимир Балъков, в което той твърдеше, че не е видял нищо нередно и държи повече да говори за футбол, е определено като „анатомия на страхливо лицемерие“.

„Балъков имаше отговорност към този спорт и към обикновеното човешко благоприличие – пише Рони. – Провали се и в двете. Българите играха като паплач. Техните фенове опозориха държавата им и дълбоко посрамиха (да се надяваме) президента им Борислав Михайлов.“

Михайлов още не е излязъл с изявление по случая, но спортният министър Красен Кралев поиска оставката му заради „срамната загуба с 0:6 в снощния мач с Англия от евроквалификациите и проявите на расизъм от част от запалянковците“, съобщава „Клуб Z“. Няколко седмици преди мача две негови писма, гневно оборващи предположенията, че в България английските фенове ще се сблъскат с расизъм, бяха изпратени до УЕФА и Футболната асоциация на Англия.

А причина за расистките подмятания и имитирането на маймунски звуци стана футболистът на съперниците Тайрон Мингс. Това бе причина за първото прекъсване на мача. Виковете обаче се повториха, Мингс продължи да бъде освиркван, ултрасите започнаха да мятат предмети близо до българската врата. Вместо да напусне мача по средата, английският тим се събра заедно в полето си. Последваха още 6 минути, за да се укроти тълпата.

Английският футболист Рио Фърдинанд призова в Туитър УЕФА да наложи наказания след снощните прояви на българските запалянковци.

„Ще дойде ли Англия отново тук? Ще има последствия за българския Футболен съюз. Може би протоколът ще бъде използван по-често. Какво представлява той така или иначе? Модел на поведение, опит за цивилизоване. Какъв протокол видяхме тук? Недостатъчен – пише журналистът в „Гардиън“. – Засега никоя друга европейска нация не бива да бъде канена да играе в София. Затворете вратите. Оставете пластмасовите седалки да плесенясат, бетонът – да се напука. И все пак, отвъд това, идеята, че УЕФА може наистина да спре подобни расистки протести, е смешна. Поведението на тези българи не беше моментно, позволявайки на обичайно високите им стандарти да рухнат. Те с радост приеха възможността да обидят черен футболист и да демонстрират, че понякога са фашисти.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари