Галин Григоров оглави Асоциация „Еврорегион Данубиус“

0
Областният управител на област Русе пое председателството за мандат от 2 години
Областният управител на област Русе пое председателството за мандат от 2 години

Областният управител на област Русе г-н Галин Григоров пое председателството на Асоциация „Еврорегион Данубиус“ от досегашния й председател г-н Мариан Мина, който е и председател на Окръжен съвет Гюргево.

Това се случи днес при провеждането на общото годишно събрание на Асоциацията, което беше посветено на 17-та годишнината от нейното създаване. Съгласно устава на организацията мандатът, в който областният управител ще бъде начело на организацията, е две години.

По време на заседанието изпълнителният директор на „Еврорегион Данубиус“ г-жа Лили Ганчева представи отчета за извършеното от организацията за изминалата 2018-та година, определяйки я като изключително динамична, многоаспектна и успешна.

Сред водещите постижения, които бяха отчетени са дейността на Съвместната българо-румънска земеделска работна група, която обединява експерти от Гюргевски и Русенски регион и е единствена по рода си за границата между България и Румъния. Не беше пропуснато да се отбележи и създаването на партньорски екипи от двете страни на р. Дунав за изпълнението на общи проекти, финансирани с европейски средства, доказателство, за което е и това, че институциите от област Русе и окръг Гюргево имат най-много одобрени проекти по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния за периода 2014 – 2020 г.

Акцент беше поставен и върху активната културна дейност, изразяваща се най-вече в реализирането на множество съвместни изложби както в Русе, така и в съседно Гюргево.

В края на срещата членовете на Общото събрание обсъдиха и приоритетите пред Асоциацията, а именно успешното реализиране на подадените към момента проекти, свързани с подобряването на инфраструктурата, а също така на преден план е и развитието на земеделието и туризма, както и повишаване на сигурността в региона.

По време на събранието беше и избран и нов член в Управителния съвет на организацията – директорът на Окръжна библиотека Гюргево г-жа Даниела Бардан.

Събитието беше уважено и от посланика на Република България в Румъния Н. Пр. Тодор Чуров, ръководителят на  Службата по търговско-икономическите въпроси към родната мисия в Букурещ г-н Ивайло Маринов, заместник областният управител г-н Свилен Иванов, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево г-н Лучиан Корозел, заместник-ректорът по европейска интеграция и международно сътрудничество на Русенския университет проф. д-р Юлиана Попова, директорът на РДПБЗН комисар Димитър Павлов, кметове на общини от региона, както и множество представители на бизнеса и неправителствените организации.

Специален поздравителен адрес до г-жа Ганчева беше изпратен и от посланика на Румъния в София Н.Пр. Йон Гъля. В него се казва:

„Категорично подкрепям и подчертавам необходимостта от съществуването и функционирането на Асоциация „Еврорегион Данубиус

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари