Гълъб Донев се надява кабинетът "Габровски" да бъде избран "час по-скоро"

0
Проектосъставът на кабинета се състои от професионалисти в своите области, заяви служебният премиер
Проектосъставът на кабинета се състои от професионалисти в своите области, заяви служебният премиер Снимка: БГНЕС

Проектосъставът на кабинета се състои от професионалисти в своите области, заяви служебният премиер

"От повече от два месеца изразявам искреното си желание и надежда за това България да има редовно избрано правителство", заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в отговор на въпрос как оценява шансовете служебното правителство утре да бъде заменено с редовно, предава БТА.

Той изрази надежда проектосъставът на кабинета, предложен от проф. Габровски, който се състои от професионалисти в своите области, да бъде избран час по-скоро и България да има редовно правителство, което да я преведе през кризите, така че страната да има устойчивост и предвидимост на политиките.

На въпрос за предложеното от „Булгаргаз“ увеличение с 40 процента на цената на природния газ, премиерът каза, че темата не е в прерогативите на служебното правителство, както и на нито едно правителство. Донев посочи, че става въпрос за търговски механизми и закони, по които кабинетът не би могъл да се намеси. Това, което ние направихме, е да се направят открити, прозрачни, предвидими процедури и виждате, че цената на природния газ от над 460 лв. за август-септември, когато бяха най-високите му цени, падна под историческите 160-140 лева. Това повишение, което в момента се предлага, е съобразено с търговската конюнктура, посочи Донев. Той допълни, че 40-те процента са в рамките, в които бизнесът в България казва, че е допустима цена за него. По думите на служебния премиер цената за България на природния газ е една от най-ниските в Европа.

Служебният министър-председател увери, че количествата газ, необходими за функционирането на българската икономика и бизнес, както и за отоплението на гражданите, са осигурени. Осигурили сме това, което страната потребява, дори имаме количества, които се търгуват на газовия хъб "Балкан", каза Донев. Той допълни, че на срещата на президента Радев с неговия колега Ердоган са обсъдени допълнителни доставки на газ за България. Това според служебния премиер ще допринесе за предвидимост, по-сигурен пазар, по-сигурни доставки и по-голяма сигурност за потребителите.

В коментар за протеста на служителите на Агенцията "Пътна инфраструктура“ Донев каза, че те излизат да защитят своите трудови права. Това е съвсем нормална реакция, чрез която показват, че има дефицити в сферата на политиката по доходите. Знаем, че има големи диспропорции във водената политика по доходите от редица правителства до момента, заяви Донев и допълни, че състоянието в администрацията не е никак розово. Тези дисбаланси са задълбочавани с години и не може едно служебно правителство, което има кратък мандат, да реши в цялост този проблем, който стои не само пред АПИ, но и пред други министерства и агенции.

По повод на предстоящия утре протест пред Министерския съвет на служители на Министерството на външните работи Донев каза, че още в петък от трибуната на парламента е съобщил, че по техния казус се работи. Изисква се обаче повече време нормативната уредба да бъде приведена в съответствие, заяви премиерът. Той изрази надежда голяма част от исканията им да бъдат удовлетворени, но по думите на Донев проблемът при тях е, че години наред правителствата са неглижирили темата с доходите.

Премиерът Донев участва в шестото издание на международния форум "Битката за талантите", който се провежда днес в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари