Гълъб Донев: Имаме най-ниската безработица, откакто се води статистика

0
Необходим е допълнителен финансов ресурс около 60 милиона месечно, за да може да може мярката 60/40 да продълж
Необходим е допълнителен финансов ресурс около 60 милиона месечно, за да може да може мярката 60/40 да продълж Снимка: БГНЕС

Необходим е допълнителен финансов ресурс около 60 милиона месечно, за да може да може мярката 60/40 да продължи до края на годината

Това каза служебният министър на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на работна среща в президентството, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Необходимите социално-икономически мерки, които трябва да бъдат предприети в помощ на бизнеса и на заетостта, са готови. В момента продължава да се изпълнява мярката 60/ 40. При спад в оборота с 30 % държавата подпомага работодателите с 50 % от осигурителния доход на работещите при тях лица и от осигурителните вноски за сметка на работодателите. При спад с 40 % помощта остава в рамките 60 /40 за осигурителния доход и вноски за сметка на работодателя. Тя ще продължи да се изпълнява до края на годината. Осигурени са средства за нейното изпълнение до края на юли месец. Апелът ми е към Народното събрание час по-скоро да започне преразглеждането на актуализацията на бюджета, Допълнителните 400 милиона лв., които с Министерството на финансите предвиждаме за това да продължи тази подкрепа към бизнеса и заетите лица, е в тази актуализация на бюджета. Ако тя не се случи до края на август месец, трудно биха се намерили допълнителни средства за релокация по различни разходни пера на бюджета. Същото се отнася и за помощта, която получават всички пенсионери месечно – по 50 лв. Ако актуализацията на бюджета не се случи по-бързо, би трябвало да търсим евентуално допълнителни резерви в бюджета за пренасочване на допълнителни 104 милиона лева от други разходи. Бизнесът работи без ограничения, няма противоепидемични мерки, които налагат затваряне на определени бизнеси. Средата е благоприятна, като провежданата политика, която има правителството, е положителна тенденция в тази посока“, каза още той.

Министър Донев посочи, че равнището на безработицата, регистрирано в началото на месец август е най-ниското откакто Агенцията по заетостта води статистика за безработните лица.

По предварителни данни на Агенцията по заетостта в началото на месец август 2021 г. регистрираните безработни са 165 557. Това равнище на безработицата – 5,04 %, са показатели, които са най-ниските показатели, коити са регистрирани до момента, откакто Агенцията по заетостта води статистика за безработните лица. Бизнес климата се подобрява в строителството и търговията на дребно. Секторът на услугите запазва приблизително същите нива от предходния месец. Промишлеността има регистрирано понижение. Основната пречка за развитие на дейността в промишлените предприятия остава несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от страната. Големият проблем, който стои и ще стои пред нас в бъдеще и трябва да бъдат насочени усилията и политиките в тази посока, е недостига на работна ръка и квалифицирана работна ръка“, каза още той.

Гълъб Донев поясни, че Министерството на труда и социалната политика има готовност да стартира навременни антикризисни мерки при влошаване на епидемичната обстановка в страната и настъпване на трета или четвърта вълна на пандемията.

Министерството на труда и социалната политика има готовност да стартира навременни антикризисни мерки при влошаване на епидемичната обстановка в страната и настъпване на трета или четвърта вълна на пандемията. Мярката 60/40 е подходяща за фирмите, които не преустановяват дейността си, но имат намалени приходи поради влошаване не условията на бизнес -намалени поръчки, намален туристопоток, ограничаване боря на клиентите в заведенията, затруднени доставки и т.н. До края на месец юли е осигурен финансовият ресурс – 120 милиона лв. Предвиждаме с този ресурс да бъдат запазени 80 хиляди работни места“, поясни той.

Изразходените средства от страната на Националния осигурителен институт от началото на прилагането мярката 60/40 до 22 юли т.г. са около 1 милиард 430 милиона и 700 хиляди лв. С тези средства се е запазила заетостта наоколо 300 хиляди работници и служители в над 13 000 предприятия. Необходим е допълнителен финансов ресурс около 60 милиона месечно , за да може да може да продължи тази мярка до края на годината“, обясни министър Донев.

В случай на временно преустановяване на дейността на отделни сектори в следствие на влошаване на епидемичната обстановка в страната ни Министерството на труда и социалната политика има готовност да заработи и стартира мярка „Запази ме +“,която се очаква а да бъде надградена“, каза ще Гълъб Донев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари