Габровско задмина Северозапада по обезлюдяване

4
От 62 села - тридесет са с под 10 жители
От 62 села - тридесет са с под 10 жители Видео: NOVA

От 62 села - тридесет са с под 10 жители

Габровско задмина Северозапада по брой обезлюдени населени места. Областта е на първо място у нас в статистика за села, в които живеят максимален брой хора, броящи се на пръстите на двете ръце. На 78 години Минка Денева се чувства добре да живее в Балкана. В село Горни Въприща има едва 10 души.

„Тихо и спокойно е. Няма напрежение. Щурчетата свирят вечер. Птичките пеят сутрин”, споделя жената.

Минка помни времената, когато селото е било „живо“. „Когато бях ученичка тук живееха около 150 души”, каза още жената.

Обиколката на Горни Върпища трае не повече от 10 минути. Откриваме едва още един жител на селото - 85-годишният Димитър. Възрастният мъж тъгува всеки ден, че родното му село е обезлюдяло.

От местната власт не са разтревожени, че от 62 села, 30 са с под 10 жители.

Тук животът е по-спокоен, далеч от неприятности”, заяви Николай Карагьозов, зам.-кмет на Дряново.

Така, от дефект обезлюдяването в Балкана се превърнало в ефект. Към тези села вече имало засилен интерес. Не малко хора от градовете дори си закупили къщи, но не са се установили трайно.

Темата коментира и демографът Борис Казаков в ефира на „Събуди се" по NOVA.

За съжаление положението е такова не само в Габровско. За някои от тези села има бъдеще, ако хората от съседните градове купят къщи там. Характерна тенденция при подобни села е, че когато стигнат минимален брой на населението, се наблюдава стагнация”, поясни той. По думите му друг демографски проблем у нас е застаряващото население.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари