Г-жо Павлова, какво стана с безплатното саниране?

1
Гордостта на ГЕРБ се оказа един надут предизборен балон
Гордостта на ГЕРБ се оказа един надут предизборен балон Снимка: БГНЕС

ГОРДОСТТА НА ГЕРБ.

Държавата спря тихомълком безплатното саниране оказа се тези дни. Павлова уведоми кметовете: Временно се спира санирането  И така рухна един от най-големите розови балони на Бойко Борисов и неговата бивша любима Лиляна Павлова. Рухна като детска пясъчна кула на морският бряг. Правителствената програмата за разкрасяване и затопляне на жилищни сгради е прекратена и то без много шум заради изчерпване на финансирането. Оказва се, че с предвидените 2 милиарда лева е финансирано санирането на 2022 сгради (при 527 ремонтът е завършил, другите още чакат), което прави приблизително 989 119 хиляди на един блок! Като се замисли човек, то цяла сграда може да се вдигне с тези пари.

ТЕЧОВЕ, МУХЪЛ И ГЪРМЯЩИ ЕЛЕКТРО ИНСТАЛАЦИИ. Гордостта на Лиляна Павлова и Бойко Борисов обаче се оказа само един огромно надут предизборен балон*, който бързо гръмна точно, както и всички помпозни обещания на управляващата коалиция. Още при първите "безплатно" санирани сгради външната облицовка започна да пада, появиха се течове, домовете на стотици хора мухлясаха. Сигнали на потърпевши има от София, Варна, Бургас, Димитровград... Въпреки това обаче премиер и министър се надпреварваха да режат лентички и да се хвалят за собствените си постижения, а платените медии да отразяват всеки нов саниран блок все едно нов завод се отваря. В началото гербаджиите надълго и нашироко обясняваха на хората, че ще имат само полза от ремонтите. Освен красиви, санираните народни жилища ще икономисат и пари на хората, които щели да се спестят от отопление. Да, ама не. Оказва се, че на много места заради икономии, облицовките на сградите са с най-ниско качество, което не задържа топлината, а в дограмата зеят дупки. Безплатен обяд няма, особено в България, а и човек трябва да е кръгъл идиот, за да си мисли убедено, че някакво родно правителство искрено са се загрижили за битието на българите.

РЕМОНТ С НАШИТЕ ПАРИ. ЗА НАША СМЕТКА И НА НАШ ГРЪБ. Още в началото се разбра, че "уникалната" „Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”, според която ще ви санират безплатно сградата, в която живеете, е една лъжа. Лъжа в частта си за „безплатно”. Парите от държавата, заделени за облицовка на сградите така или иначе ще се платят от данъкоплатците. От нас. За сметка на заделени по-малко средства за образование, здравеопазване, пенсии, заплати в държавния сектор и т.н. Малко хора осъзнават грандиозната несправедливост – защото всички ние плащаме данъци в бюджета, а само част от хората получават безплатно саниране. Много хора са санирали домовете си за собствена сметка, а сега чрез бюджета ще плащат за санирането и на останалите. И то на потресаващо висока цена. А даже и се радваме и ликуваме от лъжите на властта, че е... безплатно. 

От друга страна част от парите, идващи от Европа отиват не другаде, а в удобни и широки управленски джобове. Обир за милиарди. Нищо чудно, че Павлова и Борисов са толкова щастливи от постигнатото.

НАДУТИ ЦЕНИ. През 2015 г. излезе странна информация за санирането - сумата за облицовката на бл. 10 в жк „Изгрев” в столицата (по европейската програма) е 151 000 лв. за 18 апартамента (средно 8 388 лв. на жилище от 85 кв.), като собствениците са заплатили своята си част според досегашните правила от 75% безплатно и 25% платени. Излязло е средно на всеки по 2200 лв. Така тези хора освен, че са дали пари на държавата като данъци за санирането на всички останали, са си платили и по 2200 лева бонус. Ашколсун! Строители твърдят, че семействата са могли да санират сами домовете си и да сменят дограмата за много по-малко пари. Уви, хванали са се на въдицата на Борисов.

Две години по-късно през април 2017 г., вече при третото правителство на Борисов, настоящият министър на европредседателството и бивш на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че безплатно саниране ще има само за бедните обитатели на блоковете и пенсионерите. "В сградите, където преобладават млади работещи семейства, може да има и тяхно участие в размер на 5-10%", поясни Павлова. Още тогава бившата на Бойко защити високите цени на ремонтите като се оправда, че на места се изисква много работа.

КРАЯТ НА ЕДИН БАЛОН. В разгара на лятото стана ясно, че европейските пари са свършили. 2 млрд за 2200 сгради. Досега от тях са направени едва 500. С това темпо на правителството ще му трябва близо 3 години за останалите. Като наближат избори пак нищо чудно ГЕРБ отново да ни плашат с: "гласувайте за нас щото другите ще спрат програмата, само дето тя на практика е спряна. А парите откраднати.

И накрая... Великата Китайска стена е дълга 6900 километра и е висока средно 7 метра. Ако бъде санирана от двете страни с висококачествени материали и мазилки с включен труд, транспорт на материали, скеле и тн, на цена 100 лв на квадратен метър, би струвало около 970 милиона лева.

Този наш крал на кралете-слънца Бойко и неговата любимка Лиляна какво са санирали толкова?!

Коментар на Правда Великова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари