„Фрийдъм Хаус“: Смяната на властта в България разкри тревожни модели

0
В годишния доклад за демокрацията като основен проблем у нас отново е посочена корупцията
В годишния доклад за демокрацията като основен проблем у нас отново е посочена корупцията

В годишния доклад за демокрацията като основен проблем у нас отново е посочена корупцията

Според анализа им бившите управляващи от ГЕРБ „очевидно са съживили вредните практики от периода непосредствено след прехода от комунизъм към демокрация“.

От изследваните страни България е на трето място по неудовлетвореност от състоянието на демокрацията. Макар позицията ни да е същата като миналата година, процентно резултатите са по-високи. Това сочат данните на Евробарометър, които са използвали от „Фрийдъм Хаус“, предаде bTV.

България е класифицирана като „свободна“ държава в доклада, като има 79 точки от 100 възможни. Според рейтинга за политически права страната ни има 33 точки от 40 възможни. А според този за граждански свободи – 40 от 60.

В доклада се посочва още, че медиите са изправени пред все по-голям натиск да осигуряват благоприятно за правителството отразяване.

„Въпреки недостига на средства и други пречки, групите на гражданското общество са активни и влиятелни“, пише още в официалния документ.

„Фрийдъм Хаус“ описват политическата система в България като доста бурна: „Има партии като ДПС и БСП, които са установени, но на редовни цикли се появяват и нови политически формации, докато други изчезват."

„Членове на крайно-десни националистически партии нееднократно са използвали реч на омразата срещу ромите, етническите турци, евреите, мюсюлманите, мигрантите и други групи, особено около избори“, пише в доклада.

Корупцията – най-големият проблем

България, която се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., се опитва да покрие антикорупционните изисквания на съюза на фона на недоволство от политическата класа. Антикорупционните закони в страната не се прилагат адекватно, което спомага за културата на ненаказаност.

Правосъдната система не се е справила с воденето на дела срещу високите етажи на властта.

„Въпреки че България има закони, които трябва да осигурят прозрачност при работата на правителствата, те се спазват само частично. Докато работата на парламента, кабинета и общинските структури през годините се е подобрила значително, все още липсва публична информация за бюджети и разходване на пари“, пише „Фрийдъм Хаус“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари