Френски астронавт: Земята е тъжна гледка от Космоса

0
"През илюминаторите на космическата станция ясно виждаме крехкостта на Земята. Виждаме вредните последици от човешката дейност, замърсяването на реките и въздуха", каза Томас Песке
"През илюминаторите на космическата станция ясно виждаме крехкостта на Земята. Виждаме вредните последици от човешката дейност, замърсяването на реките и въздуха", каза Томас Песке

Френски астронавт информира за вредите от изменението на климата на Земята, видени от Космоса, като ги нарече "тъжна гледка" в разговор с президента Еманюел Макрон

Томас Песке, който е на втората си обиколка на Международната космическа станция (МКС) в орбита около планетата, каза пред Макрон чрез видеовръзка, че разрушителното въздействие на човешката дейност става все по-видимо, дори от разстояние 400 км, предаде БНТ.

"За съжаление това е така, господин президент", каза Песке.

"През илюминаторите на космическата станция ясно виждаме крехкостта на Земята. Виждаме вредните последици от човешката дейност, замърсяването на реките и въздуха".

Астронавтите на станцията са наблюдавали "цели горящи региони, като например в Канада. Видяхме Калифорния, покрита с облак дим, видяхме пламъците с невъоръжени очи".

Подобни опустошения могат да се видят в Гърция и Южна Франция, каза астронавтът, като описа и "тъжната гледка на повтарящите се тропически бури".

Запитан от Макрон дали нещата са се променили от първата мисия на Песке през 2016 г., астронавтът отговори:

"Да, метеорологичните явления се ускоряват с тревожна скорост".

Видимо поразен от тази констатация, Макрон остана мълчалив за момент, след което каза:

"Трябва да ускорим много повече нашите ангажименти и тяхното изпълнение. Това е целта на COP26."

Песке, астронавт на Европейската космическа агенция, е настоящият командир на МКС. Той трябва да се завърне на Земята през следващите дни след втори шестмесечен престой на станцията, пет години след първата му мисия на МКС.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари