Френска лаборатория обяви обещаващи резултати за ваксина срещу Африканската чума по свинете

0
Опустошителното заболяване циркулира в Европа и Азия
Опустошителното заболяване циркулира в Европа и Азия

Подадени са документи за патент, за да бъде използвано откритието от ветеринарно-фармацевтични компании

Френска лаборатория получи обещаващи резултати за потенциална ваксина срещу Африканската чума по свинете - опустошително заболяване, което циркулира в Европа и Азия, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Вирусната болест не е опасна за хората, но е смъртоносна за свинете и дивите прасета, води до превантивно избиване на животни, за да бъде предотвратено разпространението ѝ.

Във Франция няма случаи на заболяването, но вирусът циркулира в съседна Италия сред дивите свине, както и в Германия и източноевропейски страни. Заради липсата на лечение с нетърпение се очаква откриването на ваксина.

Миналата година Виетнам обяви, че за първи път е успял да разработи ваксина в партньорство с американски изследователи. Първоначално се предвиждаше тя да бъде запазена за вътрешния пазар.

В хода на изследванията си върху вирусен щам, циркулиращ в Европа (Грузия 2007/1), лаборатория на националната френска здравна агенция ANSES "случайно" открива отслабен щам на вируса.

"Този щам предизвиква само слаба треска при заразените животни, докато заразяването с грузинския щам обикновено е фатално в 100% от случаите", се казва в публикация на уебсайта на френската здравна агенция. "Предимството на разработената от френските учени ваксина е, че не е произведена чрез генетични манипулации, което би улеснило разрешаването на употребата ѝ в природата", доколкото "дивите свине вероятно ще бъдат първата цел за ваксината в Западна Европа", добавя агенцията.

Подадени са документи за патент, за да бъде използвано откритието от ветеринарно-фармацевтични компании и да може "да доведе до ефективни промишлени разработки".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари