Франция пуска всичките си АЕЦ до зимата

1
При най-лошия сценарий през зимата може да има редовни двучасови прекъсвания на тока
При най-лошия сценарий през зимата може да има редовни двучасови прекъсвания на тока Снимка: iStock / Guliver

При най-лошия сценарий през зимата може да има редовни двучасови прекъсвания на тока

"Френският електрически гигант Е Де Еф (EDF) се е ангажирал да рестартира всичките си ядрени реактори до зимата, за да помогне на страната да преодолее мащабната енергийна криза, влошена от войната в Украйна", обяви френският министър на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Асошиейтед прес, предаде БТА.

Тя каза, че френското правителство предприема действия за "избягване на ограничителните мерки" върху потреблението на енергия през идния зимен сезон, след специално заседание на кабинета, посветено на енергийните въпроси.

Франция разчита на ядрени енергоблокове за производството на около 67% от електроенергията си (повече от всяка друга държава), докато електроенергията, произведена от газ, е само около 7 на сто.

Към момента 32 от 56-те ядрени реактора на Франция, всички оперирани от Е Де Еф, са затворени за обичайна поддръжка и, в някои случаи, за отстраняване на проблеми с корозия. Правителството ще "следи отблизо" ситуацията с ядрените централи, които съобщават за проблеми с корозия. Е Де Еф е предприела действия по засегнатите от корозия реактори, съобщи Пание-Рюнаше.

Според изготвен график, започвайки от октомври, всяка седмица трябва да бъде рестартирана по една от спрените ядрени централи, каза също така министърката и добави, че търговията с електроенергия и газ със съседните Испания и Германия ще бъде засилена тази зима.

Във вторник френският премиер Елизабет Борн предупреди, че при най-лошия сценарий през зимата може да има редовни двучасови прекъсвания на тока във френските домакинства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    2
    До 1
    Би трябвало да има, но на тия трябва някой да им нареди. Вриго го печи го – слугата си е слуга.
  • 4
    1
    Клара
    Заради всички тези долни американски агенти и боклуци: ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци и банкянската тиква БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА ВТОРА АТОМНА ЦЕНТРАЛА!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари