Фондовете за втора пенсия отчитат отрицателна доходност

1
Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50%
Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50%

Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50%

Осем от девет фонда, в които правим вноски за втора пенсия, отново отчитат отрицателна доходност за периода от 30 юни 2021 г. – 30 юни 2023 г., показват последните данни на Комисията за финансов надзор.

Само един фонд – УПФ „ЦКБ Сила“ отчита положителна доходност от инвестицията на парите за втора пенсия от 1,29% за двугодишния период. Отрицателната доходност варира от -4,51% на УПФ „ДСК-Родина“ до -1,1% на УПФ „ПОИ“. Средно претеглената доходност на деветте универсални пенсионни фонда е -2,50% и тя е доста по-ниска от минималната, определена от КФН, която е -5,86%, пише PARITENI.bg.

Малко по-добра е ситуацията при професионалните пенсионни фондове, където задължително вноски правят работещите в първа и втора категория труд. Два фонда отчитат положителна доходност от инвестирането на средствата си, а другите седем имат отрицателна доходност от -4,29% до -0,13%, показват данните на КФН.

За тях минимална доходност от управлението на активите за предходния двадесет и четири месечен период е размер на -4,81%.

Последните данни към март показаха, че нетните активи на пенсионните фондове са на стойност 20,205 млрд. лв. В сравнение с година по-рано те нарастват с 5,07 на сто.

Общите приходи на пенсионноосигурителните дружества за първото тримесечие на 2023 г. възлизат на 74 180 хил. лв. Нетният финансов резултат на дружествата за периода е в размер на 27 871 хил. лв.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    2
    4321
    Добре, че съм телкаджия от 15 години. Поне не се изнервям, че ме ограбват. Поработвам си, но никога, никога повече с договори и осигуровки. Парите кеш, на ръка.
  • 3
    1
    daskal
    Ох, усещате ли как се готвят да ни го турнат - голям, крив, без вазелин!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари