Фон дер Лайен е фаворит за втори мандат начело на ЕК

0
Манфред Вебер заяви, че Фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията
Манфред Вебер заяви, че Фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията Снимка: БГНЕС

Манфред Вебер заяви, че Фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията

Когато през последните дни посланиците на ЕС се срещнаха на обяд с Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, те имаха един неотложен въпрос: Планира ли тя да се кандидатира за нов мандат?

Според двама дипломати, пряко запознати с темата, няколко национални пратеници "учтиво" са попитали ръководителя на изпълнителната власт на ЕС за плановете ѝ по време на обяд, организиран от Комисията, съобщи "Политико".

След като ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел обяви намерението си да се кандидатира за депутат в европейския парламент, натискът върху фон дер Лайен да изясни намеренията си нараства. Въпреки че намекна какво би могла да прави по време на втория си мандат, бившият германски министър на отбраната засега не желае да коментира темата.

"Нито един мускул не помръдна по лицето ѝ", каза един от дипломатите, пожелали анонимност.

Става все по-трудно да се избегнат належащите въпроси - особено като се има предвид интересът вътре в нейната партия, консервативната Европейска народна партия (ЕНП), да направи официална декларация.

Решението за обявяване на кандидатура за преизбиране е взривоопасно за фон дер Лайен. Веднага след като обяви кандидатурата си, ще възникнат въпроси дали действа като председател на Комисията, или като кандидат. Вече по-политическите ѝ действия - като например участието в конференцията на либералната група "Обнови Европа" във Франция през септември - се проучват внимателно за признаци, които говорят за намеренията ѝ да се кандидатира.

ЕНП е дала на бъдещите си кандидати срок до 21 февруари да заявят намеренията си преди конгреса на партията, който ще се проведе в Букурещ на 6-9 март и на който членовете ще направят своя избор.

Председателят на ЕНП Манфред Вебер заяви, че Фон дер Лайен ще бъде най-добрият избор за водещ кандидат на партията.

Фон дер Лайен няма правно задължение да обяви, че планира да се кандидатира за водещ кандидат на ЕНП за следващия председател на Комисията. Съгласно процедура, договорена от политическите партии в ЕС - но не и от държавните и правителствените ръководители - водещият кандидат на политическата група, която спечели най-голям дял от гласовете на изборите за Европейски парламент, следва да бъде изборът по подразбиране за следващ ръководител на изпълнителната власт на ЕС.

Фон дер Лайден, която беше посочена от лидерите на ЕС и утвърдена от Европейския парламент, без да се е кандидатирала на общоевропейските избори през 2019 г., се сблъска с критики, че ѝ липсва "демократична легитимност".

"Мисля, че страдаме от усещането за демократичен дефицит", заяви Кристиано Себастиани, отговарящ за синдиката Renouveau et Democratie, който представлява служителите на Комисията.

Освен от посланиците и партийните дейци, въпросите идват и от структурите на самата Комисия: "Цялата институция си задава този въпрос, но никой не знае истината", допълни Себастиани, визирайки плановете на фон дер Лайен да се кандидатира за преизбиране.

Ако реши да се кандидатира, няма да ѝ се наложи да се оттегли от поста председател на Комисията или да излезе в отпуск, съгласно вътрешните правила, последно актуализирани през 2018 г., за да се позволи на комисарите да запазят работните си места, докато водят кампания за пост в ЕС.

Фон дер Лайен, както и други комисари, които искат да заемат поста, ще бъде подложена на интензивен контрол за това дали действа като председател на Комисията или като кандидат от деня, в който заяви, че иска да бъде преизбрана. Правилата на Комисията гласят, че дейностите по кампанията трябва да бъдат ясно отделени от официалната дейност и че ресурсите на изпълнителния орган на ЕС не могат да се използват за провеждане на предизборни кампании.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    3
    Читател
    Няма и следа от милионите, които засмука нейния съпруг. Дебелокожие, дебелоочие, днес са основни качества на някои по известни люде. Деса беше "министър" на здравеопазването! Днес се е запътила към най висшия съд в България. Абсурд, след абсурд.Ние публиката,гледаме, тъпеем и накрая вземаме всичко за нормално,затова живеем в най бедната държава в Европа и далеч зад континента..
  • 11
    2
    А така браво!
    Дано да изберат осново Фон Дер Лайнера - да продължи кампанията на Саркози и Меркел - да си вкарат още няколко милиона пясъчни маймуни и да се самозатрият като общество. Ще им се радвам от сърце и душа да станат малцинство, заляти от пясъчни маймуни - навсякъде джамии и да свири отвсякъде рязана музика, белчугите да се крият по дупките си или да бягат в Азия, понеже пясъчните маймуни ги изнасилват, колят и взривяват. Нека. И от другата страна на атлантическия океан, кръвосемсените, бавноразвиващи диабетични американски кретени и тях ги заливат с пясъчни маймуни през мексиканската граница, като се сетя и чак настроението за целия ден ми се оправя и ходя усмивка от ухо до ухо. В такава бъркотия са се вкарали в каквато никой друг не може да ги вкара.
  • -2
    1
    фена на Путлерчо
    Аз си мислих, че фаворит е отново нашия втори чикиджия Медведчев! Вече 20 мандата го лапа на нашия Първи чикиджия Владолфчо!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари