Фитнес маниаци се "зобят" с хапчета против рак на гърдата

0
Медикаментите се продават без рецепта и могат да причинят, както инфаркт и рак, така и еректилна дисфункция и фертилитет
Медикаментите се продават без рецепта и могат да причинят, както инфаркт и рак, така и еректилна дисфункция и фертилитет

Медикаменти за лечение на рак на гърдата са популярни и сред спортуващите. Въпреки режима им на отпускане и сериозните странични ефекти, купуването им от аптека без рецепта се оказва съвсем лесно.

Медикаментите с антиестрогенов ефект обикновено се използват за лечение на рак на гърдата. Точно те са сред най-препоръчваните във фитнес залите и в спортните форуми. Те блокират производството на естроген в тялото, което позволява натрупване на повече мускулна маса. Използват се и след употреба на анаболни стероиди, алармира bTV.

Тези лекарства се отпускат единствено по лекарско предписание, защото крият сериозни странични ефекти.

Експеримент на екипа ни обаче показа, че аптеките масово не изискват рецепти за тези медикаменти.

За рецепта ни попитаха само в една аптека. Така, за минути успяваме да си купим няколко опаковки от лекарството.

Подобна практика крие сериозни рискове за здравето, казват специалисти.

Според д-р Веселина Яначкова (ендокринолог) приеманeто на лекарството може за бъде изключително опасно, защото освен тромби и инфаркти, води до еректилна дисфункция и фертилитет.

Това са неподготвени хора. Не може фитнес инструкторът или интернет да кажат кога да се използва това лекарство, категорична е д-р Веселина Яначкова. За рисковете предупреждават и фармацевти.

Най-тежкият страничен ефект е, че самият медикамент може да предизвика рак. Може да доведе наистина до настъпване на инфаркт”, обяснява и фармацевтът Антон Вълев.

Освен опасно, отпускането на тези лекарства без рецепта е и забранено.

За подобно нарушение законът предвижда глоби за фармацевтите - от 1000 до 3000 лв. Санкции за собствениците на аптеките няма. Според аптечната камара, това е и причината тази практика все още да съществува. От Здравното министерство отчитат, че отпускането на лекарства без рецепта е най-честото нарушение в аптеките. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари