"Финландците" искат страната им да излезе от ЕС

2
Юси Хала-ахо: Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план
Юси Хала-ахо: Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план Снимка: АП / БТА

Юси Хала-ахо: Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план

В Общността има демократичен дефицит, но пък една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави, каза кандидат президентът на крайнодясната партия

Финландия трябва да се стреми към излизане от Европейския съюз в дългосрочен план, но засега приоритет трябва да бъде европейското единство в лицето на войната на Русия в Украйна, заяви Юси Хала-ахо, водеща фигура в крайнодясната партия "Финландците", преди партийния конгрес, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Автор на политиката на групата за "Фикзит" от 2019 г. (за излизане на Финландия от ЕС по подобие на Брекзит), Хала-ахо се очаква да бъде номиниран по време на конгреса за неин кандидат на президентските избори, които трябва да се проведат през януари 2024 г.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показват, че Хала-ахо, който е хардлайнер, едва ли ще спечели вота, неговите възгледи имат голямо влияние в партията, която е ключов съюзник в дясното правителство на Финландия, встъпило в длъжност през юни.

Партията провежда този уикенд годишния си конгрес, на който ще обсъди позицията си по отношение на ЕС с оглед на новите обстоятелства, свързани с войната в Украйна и участието в правителство с проевропейски съюзници.

"Оправдано е, че се стремим да напуснем ЕС в дългосрочен план", заяви Хала-ахо пред Ройтерс, позовавайки се на "демократичния дефицит", при който ЕС ограничава суверенитета на своите държави членки.

"Но в същото време, разбира се, признаваме, че в преобладаващата световна ситуация една фрагментирана Западна Европа би била много по-слаба срещу заплахата от тоталитарни държави", каза той. Партията "Финландците"подкрепи неотдавнашното присъединяване на страната към НАТО.

Подкрепата за десния популизъм се увеличава в някои части на Европа, тъй като кризата с разходите за живот подхранва недоволството от политиката на политическия елит и отпора срещу нарастващите разходи за екологичен преход, посочва Ройтерс.

Във Финландия партията "Финландците" претърпя неуспех през последните седмици.

Първо, нейният министър на икономиката Вилхелм Юнила трябваше да подаде оставка заради нацистки препратки, а след това председателката на партията, министърката на финансите Рика Пура, трябваше да се извини за свои стари анонимно написани коментари в интернет, които включваха расови обиди и антиимигрантска реторика.

Понастоящем председател на парламента във Финландия, когато беше председател на партията в периода 2017-2021 г. Хала-ахо превърна противопоставянето на имиграцията в основен въпрос за политическата сила.

През 2012 г. Хала-ахо беше глобен от Върховния съд за коментари, публикувани в личния му блог през 2008 г., които свързват исляма с педофилията, а сомалийците - с кражбите.

Най-дясното правителство, което Финландия е имала

Новото коалиционно правителство на Финландия, смятано за най-дясното в съвременната история на скандинавската страна, встъпи в длъжност на 20 юни 2023 г.

Деветнайсетчленният кабинет на премиера Петери Орпо, лидер на консервативната Национална коалиционна партия, беше одобрен от еднокамарния законодателен орган Едускунта, след което президентът Саули Нинистьо го назначи официално.

След дълги преговори, продължили повече от седем седмици, НКП, която спечели най-много гласове на парламентарните избори на 2 април, обяви, че се е споразумяла с още три политически сили за управляваща коалиция, включваща и крайнодясната, евроскептична партия "Финландците", чиято програма като цяло е националистическа и антиимигрантска.

Двата по-малки партньора в коалицията са Финландската християндемократическа партия и Шведската народна партия на Финландия (партия на шведското малцинство във Финландия).

Заради доминацията на двата по-големи коалиционни партньора, които са консервативен и популистки, финландските медии определят правителството като "националконсервативно" по характер.

Според политолози новият кабинет е най-десният в следвоенната история на Финландия.

Популистката партия "Финландците", подгласникът на изборите, получава финансовото министерство, а важният пост на негов ръководител зае лидерът на формацията Рика Пура; вътрешният и правосъдният министър също ще са представители на тази партия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    LOL
    Тази говори от името на финландския народ точно толкова колкото Копейкин говори от името на българския. Общото между двамата е, че никога не са печелили избори и предлагат единственно популистки идеи, с ясното съзнание, че тези идеи са неосъществими. Целта на тези не е да управляват, а да са на държавна хранилка понеже са бездарници и друго освен да лъжат не могат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари