ФИФА: 48 отбора на Световното първенство

0
Съветът на Световната федерация по футбол (ФИФА) взе решение днес да увеличи участниците на Световните първенства
Съветът на Световната федерация по футбол (ФИФА) взе решение днес да увеличи участниците на Световните първенства

Съветът на Световната федерация по футбол (ФИФА) взе решение днес да увеличи участниците на Световните първенства на 48 отбора.

За първи път това ще се случи през 2026-а година.

Решението е взето с пълно единодушие при явно гласуване от 37-те члена на Съвета, както е новото име на изпълнителния комитет.

Финалният турнир ще се играе във формат от 16 групи с по 3 отбора всяка, а първите два отбора ще отиват на 1/16-финали.

Все още няма яснота около формата на квалификациите, но медиите достигнаха до няколко варианта, които са обсъждани в Техническия комитет на ФИФА. Очакванията са квотите да бъдат разпределени по следния начин: Европа- 16 отбора (вместо досегашните 13), Африка 9 квоти и половина (един отбор ще играе квалификации с представител на друг континент), Азия- 8 места и половина (един отбор ще играе бараж с представител на друг континент), Северна, Централна Америка и Карибите или зона КОНКАКАФ, както и Южна Америка ще имат по 6 и половина места и също по един отбор от тези региони ще играе баражи. За зона Океания има едно гарантирано място. Окончателното решение по разпределението на местата и принципа на квалификациите ще бъде взето на по-късен етап.

През цялото време на обсъждането на идеята има доста сериозна опозиция, която се оглавява от Европейската клубна асоциация, чийто президент е германската легенда Карл-Хайнц Румениге. Днес негативно реагира и мениджърът на Арсенал Арсен Венгер, който в прав текст заяви, "че е сериозно обезпокоен от пътя, по който се развива футболът в света".

Предложението за увеличаване на участниците на Мондиала беше основна точка в изборната платформа на сегашния президент Джани Инфантино, който наследи Сеп Блатер. Но английският вестник Дейли Мирър пише, че в основата на такава стъпка стои именно швейцарецът, който беше изгонен заради корупция. Той е първият човек, който заявява, че вижда Световните футболни финали с по 40 отбора минимум.

На предстоящите две Световни първенства- през 2018-а година в Русия и през 2022-ра година в Катар участниците ще бъдат за последно по 32.

По изчисление на агенция Франс Прес изменението на формата на Мондиала ще донесе по-големи приходи. Ако сега се проведе първенство с 48 участника, то приходите на ФИФА ще бъдат 4,18 милиона долара, а за Русия 2018 се очакват 3,54 милиона долара. Разбира се, увеличаването на отборите ще увеличи и разходите, но в Цюрих са спокойни, защото печалбата пак ще бъде добра.

По традиция ФИФА избира домакини на Световните първенства 7 години преди самото първенство, което означава 2019-а. За момента има интерес то да се проведе в Северна Америка, като САЩ са готови да кандидатстват сами, както и в съучастие с Канада и Мексико.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари