Фестивалът на приятелството в Ценово завърши

0

Въпреки ваканционните дни много деца огласиха с радостна глъч двора на ОУ „Христо Ботев“ в Ценово.

Те се включиха в заключителната проява на Фестивала на приятелството. Инициативата е част от проекта „Учим, творим и се забавляваме заедно“, финансиран  от Центъра за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства /ЦОИДУЕМ/.

В третия фестивален ден отново се изявиха представители от четирите работни групи, които представиха част от наученото през учебната година. На импровизираната сцена първи се изявиха участниците от „Приказна съкровищница“ с ръководител Диана Тодорова.

Момичетата и момчетата разказаха популярни народни приказки от различни етноси, обединени в „Градината на народите“. Децата останаха изключително радостни от факта, че във финала на всяка от приказките доброто винаги побеждава над злото.  Членовете  на „Фолклорна етнопалитра“ под ръководството на Емилия Билева решаваха кръстословица за народните обичаи, празници и предания.

Навсякъде празниците са еднакви, но носят различни имена, като при всеки етнос празниците обединяват и събират хората. Участниците от „Работилница на приятелството“ с ръководител Денислава Радинова достигнаха до извода, че добродетелите при всеки народ са едни и същи. Най-много емоции и вълнения предизвикаха състезателните игри, представени от „Спортуваме заедно“ под ръководството на Теодора Кръстева. Не само участници в групата, но и повечето от учениците се включиха в надпреварата.  

Организаторите бяха подготвили нетрадиционни дисциплини – носене на яйце с лъжица в уста, надбягване с кокили и скачане с чували. Участници и зрители се забавляваха от сърце като аплодираха своите любимци.

Ръководителите на групи връчиха на участниците сертификати  и медали за успешното приключване на проекта Всички с интерес разгледаха и подредената фотоизложба за дейностите през учебната година. „Участниците в проекта с действията се обединиха около основната теза, че всички сме единни в многообразието.

По този начин между различните етноси се разрушават прегради и се изграждат мостове на приятелството“, каза в заключение Камелия Леонова – директор на училището и ръководител на проекта.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари