Фермерските пазари отворят отново

0
Все още обаче има ограничения за продажбата на яйца, птиче месо и живи птици
Все още обаче има ограничения за продажбата на яйца, птиче месо и живи птици Снимка: БТА / Архив

Все още обаче има ограничения за продажбата на яйца, птиче месо и живи птици

Частичното облекчаване работата на фермерските пазари, след като забрана за предлагане на мед, пчелни продукти, риба и рибни продукти, мляко, млечни продукти и повечето видове месни продукти беше отменена, е знак в правилната посока. Това се посочва в позиция на Обединение „Български фермерски пазари“, изпратена до медиите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи в петък, че облекчава мерките за продажба на храни и живи животни на пазарите, които бяха въведени в края на миналата седмица.

„За нас - организатори на фермерски пазари и изложения, приоритет остава създаването на пазарни условия на българските законно регистрирани производители, така че всички техни продукти и храни да имат достъп до крайния потребител“, посочват в позицията си от организацията. От там подчертават, че се отнасят с разбиране към факта, че в момента в някои части от страната има усложнена ситуация, свързана с разпространението на заболявания по животните.

„Продължаваме да смятаме, че последствията от въвеждане на ограничителни актове следва да бъдат пропорционални на обстоятелствата и очаквания ефект и да отразяват интереса на всички заинтересовани страни - включително и на малките производители, които реализират своята продукция напълно или основно чрез фермерски пазари и изложения“, допълват от организацията.

Те припомнят, че все още остава забраната за продажба на яйца, прясно пилешко месо, разфасовки и заготовки от птиче месо. „Смятаме за важно и забраната, засягаща тях, също да бъде отменена, веднага след като усложнената епизоотична обстановка за заболяването Високопатогенна инфлуенца по птиците се подобри“, допълват от Обединение „Български фермерски пазари“.

Вчера в Русе министърът на земеделието и храните Кирил Вътев заяви, че причината за затварянето на фермерските пазари е била, че за 20 дни в страната са пламнали седем огнища на инфуенца по птиците, или по-ясно казано птичи грип. За всички, които участват на фермерски пазари, беше адски неприятно това решение за една седмица да бъдат затворени. Но, след като за този кратък период ветеринарите успяха да направят над 300 000 проби и те се оказаха отрицателни, отново освободихме фермерските пазари, където остава под забрана само продажбата на живи птици и на птичи продукти, каза министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари