Фермери: Затварят ни в интерес на веригите

1
Нямам логично обяснение защо ни спират, казва собственик на ферма
Нямам логично обяснение защо ни спират, казва собственик на ферма Видео: NOVA

Нямам логично обяснение защо ни спират, казва собственик на ферма

Новата забрана за фермерските пазари провокира остра реакция от страна на малките производители. Голяма част от тях споделят, че са заплашени от фалит и настояват мерките да бъдат прекратени.

Вече повече от 10 години Златина Георгиева и семейството ѝ се занимават с млечно говедовъдство в село Изворско. Продават на фермерски пазари. Сега продукцията ѝ не може да бъде реализирана.

Не знаеш какво да правиш. Работил си години наред, имаш клиенти и в един момент те не могат да достигнат до теб или ти до тях”, коментира жената.

От забраната освен Златина, недоволстват и стотици малки производители.

„Изключително тежко. Много сме притеснени и за нашите производители, и за фермерските пазари”, разказа Никола Куташки, организатор на „Фермерски пазар” – Варна.

„Нямам логично обяснение защо ни спират. От една страна сме проверявани като големите обекти, от другата страна тези мерки се спазват само за малките производители”, твърди Венци Узунов, собственик на ферма в село Цонево.

Затова производителите смятат, че тази заповед е лобистка и обслужва интересите на големите вериги. Затова фермерите предлагат:

Нека да си остане само строг контрол върху живите животни, ако има наистина такива болести, каквито говорят”, призова Златина Георгиева.

Нека БАБХ обмисли ефекта от заповедта. Говорим за птичи грип. Не е свързано с овце, крави, кози”, заяви Никола Куташки.

След недоволството в петък от БАБХ обявиха, пазарите ще работят, но при определени условия. Темата коментира и д-р Борис Борисов, директор дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните, в ефира на „Събуди се” по NOVA.

При топлинна обработка вирусът се инактивира и не представлява риск за здравето на хората, но самото струпване на пазарите създава риск за разпространение на инфлуенцата. Затова преминахме към тази драстична, но наложителна мярка. В период от 20 дни имахме 7 огнища. Контролът в хранителните вериги е много сериозен, не като при пазарите”, обясни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    2
    фена на Путин
    Калфланта трябва да продължи да пълни паркингите с най-простите селяндури в света. Важи и за Лидела. Беж на калфланта за украинско олио на примоция и китайска захар. Там е далаверата на живота ви. Аз викам на Калфланта ФатЛанд. По цялата свинска бакалия от хилядите артикула, има няма 5-10 броя, повтарям от хиляди, със съдържание на мазнини под 10-15%. Всичко друго е 25,30 дори и 42% мазнини. Не е указано абсолютно никъде, какви са тези мазнини. Мазнини, точка. Който ще ме плюе, да слага очила ако е кьорав и следващия път във "вашия калфланТ" да чете внимателно, колко неизвестна маз набива.
  • 9
    1
    Непознат
    То не бяха кози ,овце ,свине, сега и фермерите пазари !Докога шепа продажници ще унищожават Българското?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- И той ми казва: "Искам да имам дете от теб!"
- И ти?!
- Пратих му по-голямото, че то яде повече!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари