Фермер от Бяла е изправен пред фалит, защото няма кой да му изкупува млякото

27
Митко Игнатов от 50 години се занимава с биволовъдство
Митко Игнатов от 50 години се занимава с биволовъдство

Митко Игнатов от 50 години се занимава с биволовъдство

Преди десетина дни последната мандра, която е изкупувала суровината му, се отказа от договора с него. Причината е, че разстоянията от Айтос до Бяла са големи и не излиза сметката с превоза на едва 70 литра биволско мляко.

Съдбата на Игнатов е тъжна, защото той има стадо от 60 биволи, от които 27 са майки, а останалите – малачета. Млякото му е с уникално качество и е доказано с анализи от различни лаборатории. Ако не намери клиенти, ще се наложи да пусне малачетата да сучат, което е рисковано.

Стотици малки фермери са в подобна ситуация. Заради ниските изкупни цени на млякото те нямаха как да инвестират в хладилни съоръжения или в преработка, за да не изпаднат в критично положение. В същото време, на пазара има огромни диспропорции. Никой не знае откъде мандрите разполагат с тези огромни количества биволско сирене, което се продава в големи и малки градове от страната.

Председателят на Асоциацията по биволовъдство в Шумен призовава всички управляващи да помогнат на Митко Игнатов и на десетките други животновъди като него. Тя задава и въпроси към управляващите: „Къде са Зоров, Присадашки, Маджаров и ред други, които алармират, че ще работят само с българско мляко? Докога управляващите ще си затварят очите пред вноса на суха суроватка и сухо мляко от Полша, Унгария и Румъния?”

Митко Игнатов е един от малкото останали храбреци, които продължават да отглеждат професионално старата българска порода биволи „Мура”. Въпреки че не разполага с помещения за съхранение на непродаденото си мляко, той може като консултант да обучава бъдещи биволовъди. Защото е наследил професията от баща си и въпреки 70-те си години все още не иска да се отказва от нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    12
    _|_
    Има хора които който и да ги управлява, дори и сами да се управляват, все са си цъфнали и вързали. Както се казва, аз съм прост и вий сте прости, затуй се разбираме добре.
  • 1
    11
    До 5
    Затова ли, когато ни управляваше Русия,бяхме цъфнали и вързали...
  • 1
    10
    Emil
    Жалко наистина, управляващите сами режат клона на който стоят!
  • -3
    9
    Фатме Мехмедова
    Коя област е?
  • 5
    8
    Пламен Добридинев
    Има риск че ще загуби субсидии за мляко които сами по себе си са смешни като всички субсидии за животновъди минах през този европейски сценарий за унищожение пускай малачетата
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари