Фейсбук армия заглушава неудобни за властта гласове

0
Докладването във Фейсбук е нещо като докладните доноси на Държавна сигурност
Докладването във Фейсбук е нещо като докладните доноси на Държавна сигурност Видео: BiTelevision

Има ли Фейсбук армия, която следи за неудобни потребители и заглушава неудобни за властта гласове с блокиране на профили?  

И как в България се оказва така, че хората, които са изхвърлени с мълчание от една свободна зона, са точно подбрани?  

Темата коментираха скулпторът проф. Велислав Минеков, блогърът Асен Генов и разследващият журналист Атанас Чобанов, чиито профили във Фейсбук са били блокирани, предава BiTelevision.

„Социалната мрежа беше подценявана дълго време. В един момент тя заработи като отдушник на останалите медии, някакъв начин да видиш мнението на другите и да споделиш това, което мислиш. Сега започва намеса, която е особен вид цензура, жест на отчаяние от страна на управляващите“, коментира проф. Минеков.

Факт е, че Фейсбук се оформя като свободна зона за мнение. Въпросът е, че сме блокирани заради статуси от 2012-2013 г., в които цитираме български политици, обясни Асен Генов.

Положителната светлина в тунела са промените, които Марк Зукърбърг инициира, като осветляване на политическите профили и тарифирите за реклами, допълни той.

„Такива случаи не са новост. Технологията е една и съща навсякъде, поръчката става от местни изпълнители. Системата за модериране, за докладване във Фейсбук е нещо като докладните доноси на Държавна сигурност“, обясни Атанас Чобанов.

Източник: bitelevision.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари