Фармацевтичното лоби оскъпява здравната грижа

0
Нови лекарства изместват досегашните по-евтини медикаменти
Нови лекарства изместват досегашните по-евтини медикаменти

Лекарства, разработени с нови молекули, може да изместят досегашните по-евтини медикаменти, с които работят болниците у нас и които НЗОК поема изцяло или частично.

Става въпрос за фармацевтично лоби, което ще доведе до оскъпяване на здравната грижа с около 50 млн. лв. на годишна база, или с 50 млн. лв. по-малко за другите дейности в здравеопазването, обясни пред „Труд“ източник, пожелал анонимност.

Лоби е и причината да се настоява за централизирано договаряне на лекарства за нуждите на лечебните заведения у нас. Министерството на здравеопазването планира да проведе търга в разрез с досегашната практика болниците сами да договарят с фирми медикаментите, с които работят. Обявената обществена поръчка от ведомството за 2017 г. е в размер на 1,200 млрд.  лева.

Припомняме, че НЗОК многократно отпускаше допълнително средства от резерва си за медикаменти, включително пари, спестени от болнична дейност.

БСП е обещала на фармацевтичната индустрия да спре електронния търг за лекарства. Това заяви в петък министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов пред Нова телевизия. По думите му ръководството на социалистическата партия вече е взело това решение и то ще бъде реализирано от служебното правителство, назначено от новоизбрания президент Румен Радев.

„Знам и съм абсолютно убеден, че БСП е взела своето решение, когато бъдат инаугурирани от президента, да спрат тази процедура. Ако спреш прозрачен електронен търг, връщаш нещата назад. Ще се върнат старите практики – вашите документи се загубват, а моите са налице, защото директорът на болницата ще ходи в Хавай“, твърди д-р Москов.

По думите му търгът не бил приумица на министъра на здравеопазването, а е част от препоръките на ЕК как държавите членки да осъществяват устойчива лекарствена политика.

Очакванията на фармацевтичния сектор са през следващите 5 години около 70% от всички новорегистрирани лекарства да бъдат таргетни терапии, а ръстът в инвестициите в областта да достигне 35 на сто.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари