Фалшиво видео с Аделина Радева обикаля интернет

0
За първи път за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ
За първи път за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ Снимка: Аделина Радева / Facebook

Във фейка е използван и образа на шефа на ВМА ген. Мутафчийски

Фалшив видеоклип, с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи, съобщи БНТ.

За първи път за измамата е използван изкуствен интелект, който е създал фалшив образ, като са използвани автентични снимки, видео и глас.

Фалшивата новина, която "образът" на Аделина Радева поднася е за нападение над кардиолог от директор на известна българска фармацевтична компания по време на живо предаване. Причината - направено сензационно изявление, което нарушава предварително уговорен сценарий.

"Давам си сметка, че това е брутално, защото вече може да излъже мои близки хора до такава степен достоверността приближава и до такава степен се мачка доверието във всичко, което правим", казва самата Аделина Радева.

За водещата на "По света и у нас" това не е първият случай на злоупотреба. За първи път обаче потребителите се манипулират чрез фалшиво видео, създадено обаче на основата на автентични снимки, картина и звук. Вероятно гласът е компилация от различни новини, които са четени от Аделина. Само грешните ударения и накъсаните фрази издават фалшификата, но те изискват задълбочена проверка, която не всеки би направил.

"Това е като да пуснеш един вирус, да нямаш лечение за него и да очакваш обществото в един момент да се саморегулира и лекува. На практика никой няма лекарство срещу тази грандиозна и грозна измама", коментира Аделина Радева.

Стопкадър: БНТ

Скоростта, с която се развива изкуственият интелект, е невиждана до момента, посочи Александър Иванов - преподавател в СофтУни.

"Тепърва започва злоупотребата с изкуствения интелект и със способностите му. Той има невероятната способност напълно да заблуди човешките сетива."

Според експерта в областта на информационните технологии Александър Иванов създаването на подобно видео не изисква кой знае какви технически умения и на практика изкуственият интелект може да моделира всичко, което пожелаем.

"Щом имаме наша информация в интернет, тя не ни принадлежи. Ако има снимки наши в интернет автоматично нашата идентичност и визуалните ни характеристики са достъпни за абсолютно всички."

Развитието на технологията не може да бъде спряно, категоричен е експертът. Нейните мащаби и способности тепърва ще предизвикат обществена дискусия около това какви трябва да бъдат правните, морални и психологически рамки, в които духът изпуснат от бутилката да бъде усмирен.

"Все още няма ясна правна рамка за тази технология. Тя е много нова. Нормално е правото да изостава, защото то има нужда от време да озрее и общество, което да има ясна представа как иска да регулира даден въпрос", каза Александър Иванов.

"След като години сме се старали да изградим доверие, ние, журналистите, институциите с хората и обществото и те да ни вярват. Сега се опитваме да ги научим да не вярват. Това ми се вижда страшно за морала и за бъдещето за обществото. Вече спокойно може да кажем, че на нищо не може да се доверим, което виждаме в дигиталното пространство и вярваме на реалния свят и разговора между хора в реална среда", каза Аделина Радева.

Първите текстове, засягащи регулацията на изкуствения интелект, бяха внесени в парламента през май. Текстовете са свързани с обучението на изкуствения интелект.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Надя Драганчева
    Сайта, моля РЕАГИРАЙТЕ ! Коментарът на " Стефка" е на ИЗВРАТЕНЯКЪТ, за който писах в коментар 1. ПРЕМАХНЕТЕ ! НЕ ДОПУСКАЙТЕ коментари, в които фигурират имената на Надя Драганчева, Николай Ралчев и Петко Ралчев ! Не ставайте съучастници на ИЗРОДЪТ на ИЗРОДИТЕ и медиатор на ОТВРАТ и ПЕРВЕРЗИЯ !
  • -1
    2
    Стефка
    До Надя Драганчева от Тутракан. Най-голямата извратенячка и откачалка психопатка си ти лудо краво и всички от град Тутракан те знаят, че си ненормална психясала луда, както ти , така и твоето пропаднало семейство алкохолици, които сте едни болни мозъци. Нямаш врвме да се изкъпеш умириснице Надя Драганчева, от толкова писане по сайтове. И си сменяй памперсите по-често, дърта вещице -вампирка и мръсна кучка.
  • -1
    1
    Надя Драганчева
    Един ИЗВРАТЕНЯК ми е откраднал самоличността. В над 40 сайта пише от мое име коментари с ОТВРАТ и ПЕРВЕРЗИЯ. Включително и в този сайт. Сайтовете не реагират на моето ОТВРАЩЕНИЕ и ВЪЗМУЩЕНИЕ. На този етап установявам, че този сайт е един от малкото сайтове, който РЕАГИРА. Сезирани са надлежните институции. Ще направя всичко възможно ИЗРОДЪТ на ИЗРОДИТЕ ДА СИ ПОЛУЧИ ЗАСЛУЖЕНОТО !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари