Фалшив профил води до изтриването на личната ви страница в социалната мрежа

0
Поредната измама във Фейсбук набира популярност
Поредната измама във Фейсбук набира популярност

Поредната измама във Фейсбук набира популярност. Този път обаче не става дума за източване на пари, а за изтриване на личната ви страница или хващане на вирус. Затова алармира Вени Марковски, пише BIG5.

Ето какво гласи съобщението:

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ! СПЕШНО ПОПУЛЯРИЗИРАЙТЕ!!

Уважаеми хора,

Преди два часа е създадена фалшива страница, представяща се за уж служебна страница на Фейсбук с "авторитетно" звучащо име: "Protection Report Center". Страницата изглежда така, както е на картинката.

Някои мои приятели вече се обадиха, че са получили съобщение "от Фейсбук", което ги е довело до текст, звучащ много авторитетно. В текста има връзка, която - ако сбъркате да кликнете върху нея (не съм я приложил по-долу), ще ви докара до страница, където ще бъдете помолен с цел недопускане спиране на акаунта ви за Фейсбук, да въведете имейла и... паролата си! Смятайте, че казвате "чао!" на страницата си във Фейсбук!! Няма гаранция, че ако посетите страницата, няма да попаднете и на някаква друга неприятност - например на компютърен вирус, който ще зарази компютъра ви без да правите нищо повече.

Затова В НИКАКЪВ случай не вярвайте на това съобщение, ако ви кара да кликнете на друга връзка, внимавайте какво пише в тази връзка. Фейсбук със сигурност няма да ви прехвърли на сайт, който е ИЗВЪН домейна на самия Фейсбук (facebook.com) и който започва с https:// и има картинка на заключено катинарче преди адреса. Освен това Фейсбук никога няма да инициира от своя страна да потвърдите паролата си - сайтът я изисква само и единствено, когато влизате в него или когато искате да промените някоя от основните черти на профила си.

И още един съвет - ако до този момент не сте включили 2-факторната оторизация на достъпа до Фейсбук, време е да го сторите. Най-добре е да получавате SMS при всяко свое влизане - с индивидуален код за достъп. Можете да разберете, че е менте и по това, че липсват препинателни знаци и е написано на лош английски. Съкратената връзка води към сайта atspace, в който има над 800,000 сайта. Не пускам връзка и към него, защото ФБ предупреждава, че този сайт е съмнителен!

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари