Фалират 300 фотоволтаични електроцентрали

0
Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) са в процес на фалит
Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) са в процес на фалит

Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) са в процес на фалит.

Това заяви Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум. Той поясни, че това ще доведе до закриването на над 1 800 работни работни места.

Причината за фалитите е драстичното намаляване на изкупната цена на електроенергията от малките ФЕЦ. Хиновски обясни, че тя е паднала 8 пъти. Според него това не е оправдано, тъй като общата мощност на тези 300 електроцентрали е само 28 мВт. Това възлиза на 0,2% от общата инсталирана мощност у нас. Те произвеждат едва 0,007 % от общото количество енергия и поради това влиянието им върху крайните цени е близо до нула, уточни Хиновски пред Стандарт.

Павлина Цанева, собственик на ФЕЦ, обяснява, че 300 семейни фирми са кандидатствали за финансиране по ПРСР в предишния програмен период. Електроцентралите са с мощност 70-80 кВт, а инвестицията във всяка от тях е около 700 хил. лв. 50% от средствата са по ПРСР, а останалите – кредити и собствени средства.

Цанева коментира, че бизнес плановете им са били одобрени от ДФ "Земеделие" (ДФЗ) - за отпускането на грант, както и от банките - за отпускането на кредити, които са със срок на връщане 9 г.

Процесът стартира през 2009-2010 г., но Държавен фонд „Земеделие“ е забавил отпускането на средствата с около три години. В крайна сметка фондът е одобрил бизнес плановете, но при изкупна цена на енергията от над 800 лв./мВтч. След фотоволтаиците са построени, изкупната цена е намалявана неколкократно до 100 лв./мВтч през 2015 г.

От миналата година приходите на електроцентралите падат до 8000 лв. годишно. Тези не са достатъчни дори за покриване на разходите за балансиране на енергията и към Фонда за сигурност на ЕЕС, обясни Павлина Цанева.

В същото време годишните разходи за поддръжка, работни заплати, охрана и за задължителните по изискванията на ДФЗ застраховки са над 38 хил. лв., като в тях не влизат лихвите по заемите и нормата на възвръщаемост на собствения капитал.

"Ако държавата спешно не вземе мерки да промени тази несправедливост, 300 фирми ще фалират до няколко седмици, а над 1800 души ще останат на улицата“, коментира Иван Хиновски. По думите му това е само един от проблемите. 

Другият е, че България ще трябва да връща на Брюксел 100 млн. лв., с които е финансирала изграждането на тези 300 фотоволтаични електроцентрали. Отделно има глоба, тъй като има 10-годишен ангажимент към Европейската комисия да създава условия те да работят рентабилно, обясни още Иван Хиновски.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари