Facebook въвежда инструменти в реално време при криза

0
Потребителите ще могат да споделят снимки или видеоклипове, заедно с информация в реално време, като затваряне на пътища или срутени сгради на страниците за реакция при кризи
Потребителите ще могат да споделят снимки или видеоклипове, заедно с информация в реално време, като затваряне на пътища или срутени сгради на страниците за реакция при кризи

Facebook оповести в понеделник, че предоставя на потребителите си повече начини да комуникират и споделят информация в реално време в случай на бедствие или масова атака.

Световната социална мрежа има онлайн център, наречен Crisis Response, който позволява на потребителите да научат за критични събития, случващи се по целия свят, както и да поискат или да предложат помощ при пожар, масова стрелба, земетресение или друга криза. Можете също така да проверите дали вашите приятели или членове на семейството са маркирали, че са в безопасност по време на бедствие. Социалната мрежа въведе опцията за маркиране при бедствие през 2015 г. при земетресенията в Непал, пише Kaldata.com.

Потребителите, които искат или предлагат помощ, вече могат да изпращат съобщение помежду си чрез WhatsApp. Преди това можеха да използват само Facebook Messenger. Потребителите ще могат да споделят снимки или видеоклипове, заедно с информация в реално време, като затваряне на пътища или срутени сгради на страниците за реакция при кризи.

Колко важна е информацията?

„Чухме силно и ясно от хората, че това, което което се нуждаят, беше наистина повече информация по време на криза. Това, което те искаха, беше да могат да знаят всичко, което е от значение, когато са на път при тежки обстоятелства“, каза Емили Далтън Смит, директор на продуктите за социално въздействие във Facebook.

Тъй като Facebook предлага на потребителите повече начини за споделяне и общуване по време на криза, компанията също ще бъде предпазлива към хората, които биха могли да използват инструментите за разпространяване на дезинформация, измами и реч на омразата. През април ислямофобски пост беше топ видеото на страницата за реакция на криза във Фейсбук за атентати в Шри Ланка, при които загинаха близо 300 души. През 2017 г., след масово снимане на фестивал за кънтри музика в Лас Вегас, страница, която беше част от центъра за реакция на кризи на компанията, показа измислици и измами.

Смит каза, че потребителите могат да докладват публикации. Компанията също използва технология заедно с човешки рецензенти, за да маркира съдържание, което противоречи на правилата на Facebook. „Безопасността и сигурността са на първо място за нас“, каза тя.

Facebook също предоставя данни, за да помогне на спешните реагиращи лица да разпределят доставките на нуждаещите се и да намерят хора, които са изселени от домовете си. Компанията работи с повече от 100 партньори в отговор на бедствия и обществено здраве.

Лаура Макгорман, водеща политиките за обществени каузи във Facebook, заяви, че компанията може да използва обобщени данни за местоположението на потребителите на Facebook, за да види колко хора се преместват от една област в друга. Преди това първоначалните лица трябваше да разчитат на хората на мястото, за да разберат дали нуждаещите се намират в приюти или болници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари