Facebook призовава да се сложи край на Flash-а

0

Нещата не се развиват добре за Adobe Flash.

Браузърът Firefox Mozilla е с тотално блокирани версии на приставката Adobe Flash. В същото време ръководството на Facebook настоява Adobe бързо да “убие” творението си.
Всичко това е заради поредицата пробойни, които бяха открити наскоро във Flash и в момента активно се използват от хакерите, най-вече из дебрите на социалните мрежи – предимно във Facebook.

Малко по-просто казано, хакерите са намерили начин да се възползват от пробойна във флаш-анимациите – видео клипове, анимирани и друг тип графично съдържание, което потребителите на социалните мрежи споделят на стените си.

Ако използвате Firefox и искате да видите съдържание, което използва флаш технологията (като видео, рекламни банери или по-сложен графичен контент, в това число и повечето игри, които играете през Facebook), ще получите предупреждение, което гласи “Flash is known to be vulnerable. Use with caution”. Ако държите да гледате любимите си клипове и т.н. ще трябва на своя отговорност да позволите Adobe Flash приставката да се зареди.

Казано по друг начин, докато от Adobe не поправят пробойните, ползващите браузъра Firefox (а и почти всички други вече въвеждат същата мярка) няма да могат да ползват контент, работещ с флаш-технологията.

В същото време, шефът на сигурността във Facebook Алекс Стамос, който преди да заработи за социалната мрежа допринесе много за подобряване сигурността в Yahoo!, призова чрез Twitter Adobe да “убие” Flash.

Много от новите сайтове вече се пишат с използване на HTML5 технология, други пък разчитат на Silverlight вместо на Flash.

Стамос се надява, че ако Facebook забрани флаш-контента (видео клипове, рекламни клипове и игри от трети страни), тази стъпка може да стане повратна в края на Adobe Flash.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари