Евтини бензиностанции прибирали отстъпката от 25 стотинки

1
Номерът става възможен при неполучена от клиента касова бележка
Номерът става възможен при неполучена от клиента касова бележка Снимка: БГНЕС

Номерът става възможен при неполучена от клиента касова бележка

Бензиностанции, които са обявили много ниски цени на горивата, прибирали отстъпката от 25 ст., каза Живодар Терзиев - председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА), цитиран от СЕГА.

Според него номерът е възможен единствено при неполучена касова бележка, която би дала възможност на клиента да хване измамата. Без да я види, той си плаща по редовната цена.

Браншовикът обяви, че в скоро време от асоциацията щели да имат разговор по този проблем с НАП.

„Най-разпространена е тази практика в малките населени места и най-вече по Черноморието. Това е поредното точене на пари от някаква мярка, в случая е с отстъпката за горивата“, смята Терзиев. По думите му най-често става дума за обекти, които държат ниска цена. Обикновено там „забравят“ да дадат бележка, но продажбата я отчитат пред НАП с отстъпката и на практика прибират 25-те стотинки от всеки литър. Според него от това се облагодетелстват или собственикът или касиерката, която много често му е роднина или близка.

„Затова независимо къде се зарежда бензин, трябва да се иска касов бон. Сигурно е време НАП и други държавни органи да проверяват подобни обекти с някой „случаен“ купувач“, смята Терзиев.

Относно публикациите за масово пълнене на туби с гориво, купено с отстъпка, Терзиев смята, че това не отговаря напълно на истината.

„Най-малкото, защото работещите в бензиностанциите се опасяват да не попаднат на проверяващи“, смята браншовикът. Според него повечето хора вече разбраха какви са условията за ползване на отстъпката.

„Въпреки това имах случай с внесена голяма кола от САЩ с временен номер и водачът ѝ напълни над 100 л. След това вдигна скандал, че не може да ползва отстъпката. Той обаче още няма талон за регистрация на колата у нас. Тя още не е регистрираната по закона. В такъв случай няма какво да се запише за отстъпката“, припомни Терзиев и добави, че в първите дни е имало повече опити да се зарежда с 25 ст. по-евтино на служебните коли, но после бързо са се отказали.

Симо Симов от същата асоциация смята, че проблем е отчитането от страна на търговците на горивата с отстъпка към НАП.

„Изискват се доста операции за всяка касова бележка, за да се стигне до счетоводния резултат и да се поискат парите. Въвеждането по този начин на ползването на отстъпката беше крайно некоректно от страна на държавата. Натоварен бе бизнесът да прави реклама на властта. Собствениците на обектите, които дават отстъпка, трябваше да инвестират в промяната на софтеуера на фискалните устройства“, поясни той. Симов припомни, че държавата има над 700 000 държавни служители, които напоследък получиха немалко увеличение на заплатите.

„Сега ние вършим работата на тази администрация, която трябваше да отговаря за помощите, отпускани по решение на правителството“, възмущава се бизнесменът.

ОТНОВО МЯРКА В ПОЛЗА НА ГОЛЕМИТЕ

Според Иван Кашилски, председател на Асоциацията на търговците на горива, въпросната мярка с отстъпката от 25 ст. на литър беше с цел да се насочи повече оборот към най-голямата верига бензиностанции в България.

„Големите вериги си направиха огромни комплекси, сега инфлацията намали продажбите и те се чудят какво да правят. В Гърция, например, по закон бензиностанциите не могат да са толкова нагъсто. Когато вече има обект на пътя и друг иска да строи, трябва да е след определени километри и от другата страна на шосето, а не от същата. Тук например между Пловдив и Асеновград бензиностанциите не може да се изброят. После нямали работа. На други места, като в Северозападна България, пък няма достатъчно места, където хората да зареждат колите си“, добива той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари