"Евровизия 2021": Долнопробно или завладяващо?

3

Сюжетен обрат, достоен за „Игра на тронове“, се случи на финала на „Евровизия 2021“ в ротердамската „Ахой Арена“ на 22 май, пише британският „Телеграф“, цитиран от Площад Славейков.

Италианската група „Монескин“ грабна победата след на вота от зрителите, след като швейцарският изпълнител се очерта като сигурен фаворит след гласуването на професионалното жури.

„Каквато и да е музиката – кой може да каже дали клишираният метъл химн е по-добър, или по-лош от погребална песен в стил „Колдплей“, или балада като на Едит Пиаф – изненадата бе част от вълнението. Беше долнопробно, абсурдно, но и завладяващо телевизионно шоу коментира „Телеграф“. – С други думи, това бе най-доброто от „Евровизия“.“

България наистина зае прогнозираното от букмейкърите шесто място след гласуването на журито, но вотът на публиката свали страната ни на 11-о място. Виктория, определена с елегантна ирония от британските медии като „европейската Били Айлиш“, изпълни баладата „Growing Up Is Getting Old“ (Порастването е остаряла работа).

„Облечена в пижама, гласът ѝ бе прекрасен в изпълнението на сантименталната песен, но енергията така и не завладя публиката“, пише американският сайт „C NET“ и дава на изпълнението 2 от 5 точки.

Най-зле се представи Джеймс Нюман, представителят на Великобритания, който зае последното 26-о място с нула точки. Британците предварително не възлагаха надежди на изпълнителя и песента му „Embers“, но коментаторите бяха безмилостни след края на шоуто.

„Горкият Джеймс Нюман бе посрещнат от европейските ни съседи с целия ентусиазъм на пръдня в претъпкана стая“, пише „Индипендънт“.

Изданието изтъква положителния момент в това шоу – светът очевидно се връща към пред-Ковид живота.

„Има ли по-жизнерадостен знак, че светът се завръща към нормалното от завръщането на „Евровизия“? Няма по-добър символ на непобедимия човешки дух от хилещ се германец, пеещ до жена, облечена като ръка, която прави знака за мир. С един паднал пръст тя приличаше на пенис с крака. В съответствие с традицията, всичко това трябва да се гледа от световната публика, само ако хората вече са стабилно подпийнали“.

Зрителите останаха удовлетворени от изобилието на странни моменти в шоуто: Гърция представи хореография на зелен екран, заради която крака и суитшърти летяха във въздуха; Украйна заложи на гърлено гот пеене на фона на сцена, извадена като от съзнанието на Тим Бъртън; испанският изпълнител пя мощна балада, потънал в колене до сух лед под пластмасова луна. В крайна сметка вечерта се оказа съвършен коктейл от музика, театър и излагация, обобщава „Индипендънт“.

Джеймс Нюман от Великобритания не бе подкрепян дори в собствената си държава.

Стефания от Гърция заложи на зелен екран за фон – на камерите изглеждаше така, все едно певицата танцува с безлики фигури в бяло.

Манижа от Русия се представи като матрьошка. 

Елена Цагрину от Кипър заложи на сложна и донякъде стряскаща хореография.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари