ЕС избра кандидатите за висши постове

0
Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия
Предлага се германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен (Европейска народна партия, ЕНП) да бъде председател на Европейската комисия

Председателят на ЕС Доналд Туск обяви четиримата кандидати за висшите постове на ЕС:

Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия

Шарл Мишел като председател на Европейския съвет

Жозеп Борел като върховен представител за външната политика

Кристин Лагард като ръководител на Европейската централна банка

Германия се е въздържала по отношение на решението за висшите длъжности, съобщиха за “Политико” пет дипломати. Нито една страна не е гласувала против предложението, информира БГНЕС.

Въпреки множеството разговори за географското равновесие, всички кандидати, обявени за най-добрите работни места в ЕС, са от Западна Европа: Германия, Белгия, Испания и Франция. Но и Европейската комисия, и Европейската централна банка ще получат първите си жени лидери.

Преговарящият за Брекзит Мишел Барние написа в Туитър: „Чудесен екип за Европа, във време, когато ще се сблъскаме с много общи предизвикателства“.

Говорителят на групата на ЕНП Педро Лопес де Пабло обяви, че ЕНП “ще подкрепи споразумението”, което току-що беше обявено в Съвета, за висшите позиции в ЕС.

Но ние трябва да се погрижим за председателството на Европейския парламент”, каза той, добавяйки: “Не трябва ЕС да ни казва за кого да гласуваме, добави той.

Групата на социалистите и демократите заяви в изявление, че предложението на Съвета е “дълбоко разочароващо за нея”.

Нашата група остана твърда в защитата на европейската демокрация и водещия шпицекандидат и ние не искаме този процес да умре”, се казва в изявлението.

Неприемливо е, че популистките правителства в Съвета изключват най-добрия кандидат, само защото той се застъпи за върховенството на закона и за нашите общи европейски ценности”, добавя групата, позовавайки се на отхвърлянето на кандидатурата на Франс Тимерманс.

Избраната за кандидат за ръководител на Европейската централна банка Кристин Лагард написа: „За мен е чест да бъда номинирана за председател на ЕЦБ. В светлината на това и в консултация с Комитета по етика на Изпълнителния съвет на МВФ, реших временно да се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор на МВФ по време на периода на номиниране“.

Избраният за кандидат за председател на ЕС Шарл Мишел заяви: „Солидарността, свободата и взаимното уважение са ядрото на Европейския съюз. Ще подкрепя тези ценности“.

Като върховен представител, Борел ще бъде отговорен за политиката на ЕС на Балканите, включително подпомагания от ЕС процес на диалог между Сърбия и Косово, насочен към нормализиране на отношенията, пише “Политико“.

Бившият български премиер Сергей Станишев беше сред обсъжданите кандидати за председател на Европейския парламент.

Днес новият Европейски парламент зае местата си за първи път в Страсбург.

Повечето от лидерите на ЕС изразиха исканията си да има баланс между мъже и жени и да се избегне това най-добрите длъжности да се заемат единствено от членове на западните правителства на ЕС.

Кандидатът за председател на ЕК е германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, която е в партията на Меркел ХДС. Фон дер Лайен е гаранция, че върховният пост ще бъде в ръцете на политик от Европейската народна партия.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари