Европейски парламент: Да се сложи край на думи с корен "man"

1
ЕП призова думите да се заменят с полово неутрални аналози
ЕП призова думите да се заменят с полово неутрални аналози Снимка: БГНЕС

Политически коректният Европейски парламент призовава да се сложи край на думи с корен "man" и да се заменят с полово неутрални аналози.

ЕП се опитва да премахне употребата на думи като “mankind (човечество)” and “manpower (персонал)” и да ги замени с по-неутрални по отношение на пола понятия като “humanity” and “staff”.

На длъжностни лица и членове на ЕП в парламента беше изпратен наръчник за използване на неутрален по пол език в комуникациите, законодателството на ЕС и тълкуването. Той ги призовава да избягват „генеричната употреба на man“.

"Полово неутралният език е повече от въпрос на политическа коректност", се казва в ръководството. "Езикът силно отразява и влияе на нагласите, поведението и възприятията".

“Political leaders (политическите лидери)” трябва да се употребява вместо „statesmen (държавници)“, а предметите трябва да се наричат "artificial (изкуствен)" или "synthetic (синтетичен)", а не “man-made (изкуствен)”.

Ръководството обяснява, че препоръките му не са „обвързващи правила“, а просто насърчение.

„Употребата в много езици на думата „мъж” в широк кръг от идиоматични изрази, които се отнасят както за мъже, така и за жени, като manpower, layman, man-made, statesmen, committee of wise men, трябва да бъде избягвана", пише в ръководството:

"С повишена осведоменост такива изрази обикновено могат да бъдат неутрални по отношение на пола".

Секретариатът на парламента описа целта на ръководството като насърчаване на несексистки, приобщаващ и справедлив език и „цели да избегне фрази, които биха могли да се разглеждат като предразсъдъци, дискриминация, унизителни забележки или предполагащи, че определен пол или социален пол представлява нормата“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари